Ministar Lluka iz Crne Gore traži od zemalja u regionu da učine isto koliko i Kosovo u produbljivanju regionalne ekonomske saradnje

Priština, 26.10.2018 – Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka prisustvuje ekonomskoj konferenciji zemalja Zapadnog Balkana, koja se održava u Crnoj Gori sa ministrima ekonomije 6 zemalja, najavljujucÌi učesnike o razvoju privrede na Kosovu.

Ministar Lluka je na ovoj konferenciji predstavio projekte koje sprovodi Vlada Kosova u oblasti energetike, rudarstva, informacionih tehnologija i komunikacija, ali sa posebnim osvrtom na projekat “Kosova e Re”. Između ostalog, ministar Lluka je rekao da cÌe ovi projekti poboljšati ekonomsku klimu u zemlji, kao i da će ovi projekti osigurati strana ulaganja.

Minstar MER-a je obavestio učesnike da je Kosovo zemlja sa najvecÌim ekonomskim rastom u regionu za oko 3,5% godišnje, ali ipak naglašava činjenicu da je za korak sa zemljama EU potreban vecÌi ekonomski rast, i posebno naglasio da Kosovo ima makro finansijsku stabilnost i nizak javni dug.

“Imamo puno posla kako bi ova ideja funkcionisala, počevši od uklanjanja prepreka slobodnom kretanju ljudi i robe, uzajamnog priznavanja raznih sertifikata za izvoz-uvoz i povecÌanja ulaganja u infrastrukturu gdje je Kosovo ispred svih u smislu priključenja jer je investirala u putnu infrastrukturu povezujucÌi Kosovo sa Albanijom, Makedonijom i Srbijom. Projekat je vecÌ počeo na pruzi na kojoj cÌe se Kosovo povezati sa Makedonijom i Srbijom, “rekao je Lluka.

Takođe, Luka je kritikovao skoro sve zemlje u regionu koje ne čine dovoljno napretka za bolju ekonomsku integraciju Balkana, naglašavajucÌi da je Kosovo jedina koja je izgradila putnu infrastrukturu sa ovim zemljama.