Lluka: Stvaranje agrarne platforme uticala bi na rast izvoza

Priština, 17.10.2018 – Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka učestvovao je na otvaranju Međunarodnog sajma agrobiznisa, za prehranu i piće, AGROKOS, koji se održava u Prištini. Ovo je 18. izdanje kojem prisustvuju lokalni proizvođači, kao i proizvođači iz regiona i šire. Sajam je pretvoren u važan trgovinski i tradicionalni događaj, koji istovremeno služi kao most između lokalnih i međunarodnih biznisa.

Ministar Lluka je izjavio da s činjenicom da na ovom sajmu učestvuju veliki broj lokalnih i međunarodnih biznisa pokazuje važnost ovog događaja i istovremeno dokazuje posvecÌenost Vlade Kosova da podrži lokalne proizvođače u njihovoj oblasti što ih čini lakšim za poslovanje.

“Prošli smo kroz mnoge izazove, krecÌucÌi se od potpuno uništenog sistema, a onda smo otišli do faze u kojoj je primarna proizvodnja subvencionisana sakupljačkim tačkama, a sada smo prošli kroz fazu u kojoj različiti donatori pokušavaju da pomognu procesorima finalnih proizvoda. Međutim, to nije dovoljno ako želimo biti konkurentni sa zemljama EU “, rekao je Ministar MEr-a Valdrin Lluka.

Šef MER-a je rekao da je za nas veoma važno da investiramo u preciznu poljoprivredu, pa precizna poljoprivreda znači automatsku proizvodnju, imajući senzor na zemlji za korišćenje kvaliteta zemljišta, a kao rezultat toga takođe cÌe uticati na povecÌanje prinosa, što cÌe uticati na racionalizaciju korištenja vode, a ono što je važno utiče na smanjenje različitih hemikalija.

“Uloga MER-a je da kroz projekat koji sada imamo sa SB-om jeste pomocÌi poljoprivrednicima da dobiju osnovne veštine u oblasti informacionih tehnologija, što bi takođe pomoglo u primeni najboljih praksi u ovoj sektor “, naglasio je Luka.

Takođe, ministar Lluka je naglasio potrebu da se stvori agrarna platforma koja cÌe povezati između poljoprivrednika i proizvođača, od proizvođača do prodavca, proizvodnju proizvoda za međunarodno tržište kako bi se razvio izvoz i pre svega domacÌu potrošnju.