Ministar Lluka informisao je komisijonerku Mariya Gabriel za projekte MER-a

Priština, 12.10.2018 – Ministar ekonomskog razvoja  Valdrin Lluka, zajedno sa zamenikom premjera Enver Hoxhaj i ministrom Besim Beqaj, sastali se danas sa komesionerem EU za ekonomiju i digitalno društvo Mariya Gabriel.

Ministar Lluka je upoznao komesionaru Mariye Gabriel o koracima koje je preduzelo Ministarstvo koju vodi, u  sektoru informatike i komunikacija o naprednim koracima  u oblasti informacionih tehnologija, projektima koji su implementirani, kao i one projekte koji su u realizaciji.

“Projekat digitalne ekonomije Kosova potpisan je sa Svetskom bankom i odobrenju  u parlamentu prošlog meseca, a implementacija ovog projekta počinje 15. novembra ove godine. Ovaj projekat ima za cilj da pokrije 99 procenata Kosova sa internetom od 100 MB “, rekao je ministar Lluka.

Šef MER-a, obavestio je komesara EU Gabriel i o projektu Tehnološki park ili Tech Park, koji se očekuje da se aktivira u junu 2019. godine, a ministar Lluka je govorio io podršci koju daje mladima.

Ministarstvo ekonomskog razvoja obavlja svoj posao u pravcu pomaganju mladima, pri čemu je Ministarstvo opremilo 65 srednjih škola sa inovativnom opremom kako bi mladim ljudima pružila priliku da izraze svoju kreativnost, kao i proširenje inovativnog znanja.

  Isto tako, Lluka je govorila io projektima IPA II, gdje je MER primenio projekat razvoja lokalnog tržišta, koji ima za cilj digitalizaciju malih i srednjih preduzecÌa.

Komesioner Gabriel je izrazila zadovoljstvo radom koji je uradio Ministarstvo ekonomskog razvoja, ali se i ministar Lluka zahvalio na poseti, jer ova poseta pokazuje posvecÌenost EU prema Digitalnoj agendi za Kosovo.