Valdrin Lluka zvanično boravi u Varšavi kao prvi ministar Republike Kosovo koji je ikada posetio Poljsku

Priština, 26.07.2018 – Ministar Valdrin Lluka boravi u Varšavi, na poziv ministra za preduzetništvo i tehnologiju Jadviga Emileeitz, gde Lluka apeluje poljskom biznisu  da se posveti na Kosovo.

“Poljska, poljsko preduzetništvo zainteresovano je za Balkan, a posebno za Kosovo. Mi preuzimamo sledeće predsedavanje Evropske unije a Balkan je jedan od naših prioriteta “, rekla je ministar za preduzetništvo i tehnologiju Republike Poljske Jadviga Emilevitz, ministu ekonomskog razvoja Kosova Valdrin Lluka tokom posete poljskom prestonici.

Ovo je prva zvanična poseta kosovskog ministra jednoj od najvecÌih država Evropske unije. Ministar Lluka je obavestio člana poljske vlade, koja je bila u pratnji grupe vladinih agencija koje promovišu i garantuju investicije, kao i neke banke, sa razvojem kosovske ekonomije i prednostima koje zemlja nudi stranim investitorima.

Ministar Lluka ju je takođe obavestio sa nekim procesima u kojima je ušao rudarski i energetski sektor, kao i izdvojio informacioni i tehnološki sektor kao atraktivan sektor za poljske i evropske investitore uopšte.

“Kosovo je malo tržište, ali nam dolaze mnoge strane kompanije, koje imaju za cilj evropsko tržište i koristeći olakšanja za poslovanje”, rekao je on.

Poljska je ekonomski razvijena zemlja, svjetski lider u pružanju tehnoloških usluga i prepoznat je kao jedna od glavnih zemalja u izvozu ovih usluga, model za koji je ministar Lluka fokusiran da se prati i od strane Vlada Kosova i kosovskih preduzecÌa.

Dva ministara su se složili da brzo organizuju poslovni forum fokusirani na nekoliko prioritetnih sektora. Takođe, ministar Lluka zatražio je od Poljske da pošalje grupu eksperata koji cÌe dodatno pomocÌi određenim sektorima za razvoj, zahtev koji je odobrila poljska domacÌica.

Oba ministara takođe su smatrala prioritetom potpisivanja sporazuma o zaštiti investicija kao pravnog okvira koji bi podstakao dolazak poljskog biznisa u zemlju. Poljska je jedna od najvažnijih zemalja Evropske unije, koja ima vojni i policijski kontingent na Kosovu u okviru KFOR-a i EULEKS-a.

Za nekoliko meseci, kosovska vlada intenzivirala je kontakte sa poljskom vladom. Ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli se dvaput sreo sa svojim poljskim kolegom Jacek Caputowitzom, koji se uskoro očekuje da poseti Kosovo na poziv šefa diplomatije Kosova.
Poseta ministra Lluka Poljskoj kao gost poljske vlade nastavlja sa drugim sastancima sa visokim zvaničnicima ove države, najvecÌim poslovnim organizacijama, kao i preduzecÌima od interesa za Kosovo.