Zamenik ministar Beka poziva italijanske investitore na Kosovo

Priština, 30.05.2018 – Autonomna pokrajina Trento u Italiji je spremna da proširi saradnju i pomogne ekonomski razvoj Kosova. Mnogi investitori iz ove italijanske autonomne pokrajine vecÌ su spremni da dođu na Kosovo.

To je rekao zamenik ministra Besnik Beka na sastanku sa italianskom delegacijo Autonomne pokrajine Trento, koji boravi na Kosovu.

“Nadamo se da cÌemo posticÌi dogovor saradnje sa Autonomnom pokrajinom Trento u sektoru ekonomskog razvoja i zaštitu životne sredine. To su dve oblasti koje nam najviše trebaju. Istovremeno želim recÌi da je Kosovo atraktivno mesto za investitore. Ako želite da investirate na Kosovo, operativni troškovi su mnogo niži nego u Italiji i drugim zemljama “, rekao je zamenik ministra Beka tokom sastanka sa italijanskom delegacijom.

Cilj sastanka bio je saradnja i promoviranje ekonomije između dve zemlje, sa glavnim fokusom na ekonomski razvoj i realizaciju projekata koji imaju za cilj zaštitu životne sredine.

Tokom sastanka, predstavnici delegacije Autonomne pokrajine Trento, koji cÌe održati različite institucionalne sastanke na Kosovu, izrazili su spremnost ambasade za dalju podršku u realizaciji zajedničkih projekata.

Zamenik ministra Beka obavestio je italijansku delegaciju da, osim institucionalnih predstavnika Trenta, bili su i poznati investitori  za rad i aktivnosti ministarstva, kao i projekti koji se implementiraju i planiraju se realizovati.

Dok,  predstavnik Autonomne pokrajine Trento Sara Ferrari naglasila  potrebu za bliskom saradnjom i pomocÌi koju bi mogla ponuditi našoj državi. Poseban interes izrazila je u projektima energetike, zaštite životne sredine i podrške malim opštinama u realizaciji vitalnih projekata za građane kao što su vodosnabdijevanje i prečišcÌavanje otpadnih voda.

Autonomna pokrajina Trento poznata je po poljoprivredi, trgovini, uslugama i turističkoj industriji.