Nacrt zakona o energetskoj efikasnosti se prosleđuje u Skupštini Kosova

Prishtinë, 21.05.2018 – Na sastanku, Vlade Republike Kosovo je usvojila odluku da se Skupštini Kosova pošalje Nacrt zakona o energetskoj efikasnosti.

Ministar ekonomskog razvoja (MER) Valdrin Lluka rekao je: “Ovaj Nacrt zakona ima za cilj definisanje pravnog okvira kako bi se utvrdilo postizanje ciljeva efikasnosti i koji ispunjava sve relevantne direktive EU i ispunjava ključne uslove za ove radnje “.

Takođe, ministar MER-a je rekao; “Sa stvaranjem Fonda, Kosovo cÌÂe osvojiti sredstva EU u iznosu od 10 miliona evra u ime ovog fonda”.

Financijska sredstva od donatora je posvecÌÂenost Evropske unije, a način korišcÌÂenja i upravljanja ovim fondom određeni su pravilima koja su utvrđena od sličnih fondova EU “, dodao je on.

Prema njegovim rečima, “pozitivni efekti fonda cÌÂe biti; energetsku efikasnost, smanjenje potrošnje energije u sektoru stanovništva, smanjenje zagađenja životne sredine kao i druge pozitivne efekte koji su deo porodične korpe”.

Razmatra se predlog za imenovanje Odbora direktora za Novo energetsko preduzecÌÂe na Kosovu Imenjuju se dva člana upravnog odbora “Ibar Lepenac”

Na 48. sastanku izvršne vlasti razmotren je i predlog za imenovanje Privremenog odbora direktora Novog energetskog preduzecÌÂa Kosova.

Ministar Lluka je rekao da je “nakon uspostavljanja ovog preduzecÌÂa, MER, prema svojim obavezama, započeo postupak registracije kompanije. Ovaj odbor direktora imenuje se po zakonu i bicÌÂe privremeni odbor za 6 mjeseci “, rekao je on.

Imenjuju se dva člana upravnog odbora “Ibar Lepenac”

Danas su na sastanku Vlade Kosova imenovani dva člana Odbora Javnog preduzecÌÂa “Ibar Lepenac”.

Ministar Lluka je rekao: “Poslovanje javnih preduzecÌÂa je odgovornost odbora direktora. Ispunjavanje odbora je zadatak vlade. Ovaj odbor nije funkcionalan i imenovanje dva člana je važna uloga “.

“Imenovanje novih članova bicÌÂe sa liste čekanja kako je predviđeno zakonskim odredbama. Dva predlagača su Ejup Visoka, Mehmet Ballazhi, “dodao je on.