Industrija ITK da se orijentira na promovisanje usluga izvoza

Priština, 07.05.2018. – Zbog nedovoljno razvijenog lokalnog tržišta promocija izvoza je od velikog značaja za razvoj i rast industrije informacionih tehnologija, rekao je ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka.

Ove komentare, ministar MER-a, izjavio je danas na sastanku “Izazovi i mogucÌnosti izvoznih kompanija Kosova”, koji je organizovan povodom desete godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kosova i Nemačke.

Ministar Lluka je ovom prilikom rekao da bi trebalo dati znaćaj pitanje izgradnji kapaciteta lokalnih kompanija za povecÌanje usluga izvoza, a osim njihovih izvoznih kapaciteta, treba uzeti u obzir i specifične potrebe kompanija ITK-a za promociju izvoza.

“Kompanije za informacione tehnologije na Kosovu trebalo bi da se fokusiraju na specifične tehnologije koje odražavaju odgovarajucÌu potražnju na tržištima informatičkih tehnologija, tako da cÌe rast izvoza usluga u ovom sektoru pružiti brojne dugoročne koristi Kosovu kao ubrzanu ekonomsku transformaciju zasnovanu na IT kroz tehnološki transfer i bolje otvaranje novih radnih mesta i bolju platu “, rekao je Lluka.

On je rekao da je, prema podacima, Kosovo ostvario rast izvoza u ovom sektoru zahvaljujucÌi privatnom sektoru, ističucÌi da zemlja ima nekoliko prednosti kao što su ljudska snaga i znanje stranih jezika.