Lluka se susreo sa evropskim poverenikom, Mariya Gabriel, traži podršku za kosovsku digitalnu agendu

Prishtinë, 19.04.2018 – U okviru Digitalnog Samita za Balkan, koji se održava u Skoplju, ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka sastao se s evropskim poverenikom za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel, sa kojim je razgovarao o politikama koje Vlada Kosova preduzima za osnaženje digitalne transformacije.

Ovom prilikom, ministar Lluka je zatražio pomocÌ komesara Gabriel za dodatna sredstva u novim projektima vezanim za industrijsku digitalizaciju, digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzecÌa i obrazovanje dece u ovoj oblasti.

Izuzetno važna tema koja se raspravljala tokom ovog sastanka bila je uključivanje Kosova u sporazum o romingu sa svim balkanskim zemljama, a koje cÌe se realizovati.

U suprotnom, u okviru Digitalnog samita za zapadni Balkan, Lluka je diskutovao u prvom  panelu o digitalnim veštinama na kome se razgovaralo o značaju sektora ekonomskog razvoja zemlje, gde je predstavio projekat koji je pri pokretanju proširenja mreže širokopojasnog pristupa preko Svetske banke.

Takođe, ministar MER-a je takođe posetio izložbu / sajam kompanija iz sektora informacionih tehnologija, na koju takođe učestvuju i kompanije iz albanskog prostora.

Ministar Lluka izrazio je zadovoljstvo velikim prisustvom kompanija i stručnjaka sa Kosova, koji su omogucÌili Kosovu da bude lider u regionu u oblasti informacionih tehnologija.