Lluka traži odgovornost od energetskih operatera, izbegavanje smanjenja

Priština, 24.03.2018 – Ministar ekonomskog razvoja, Valdrin Lluka zatražio  je od svih zaintresovanih strana energetskog sektora veću odgovornost kako bi izbegli smanjenje energije za građane, kao što se dogodilo u poslednjih nekoliko dana i pronalaženje dugoročnog rešenja.

Ove komentare, ministar MER-a, izjavio danas nakon sastanka sa liderima energetskih kompanija KEK, KOSTT, KESCO i Regulatorom energije, čija je svrha bila rasprava o problemima u ovom sektoru  povecÌanjem odgovornosti operatora za snabdevanje energijom, naspram građana.

“Stanje snabdevanja električnom energijom danas je bolji zahvaljujucÌi povratku na rad Bloka B2 TE Kosova B, ali naše rasprave su bile usredsređene na ono što svaka institucija treba da uradi u takvim slučajevima i da se osiguramo da nema smanjenja energiju za građane “, rekao je Lluka.

On je rekao da Kosovo ima probleme u obezbeđivanju energije od uvoza u slučajevima kada se povecÌava potražnja za energijom zbog problema koje je prouzrokovao srpski operater prenosnog sistema, ali i zbog nedostatka odgovarajucÌeg planiranja od strane KESCO-a, što je dovelo do smanjenja,,zato apelujem vise odgovornosti od KESCO-a.

Ovom prilikom, ministar je naglasio da su saglasni na ovom sastanku činjenica da smanjenja treba proporcionalno proširiti na celu teritoriju Kosova, uključujucÌi i sever.

Što se tiče problema sa Srbijom, Lluka je rekao da su pregovori intenzivirani sa ciljem članstva KOSTT u ENTSOE-u i izrazio nadu da cÌe ovaj proces biti završen do juna ove godine.

U međuvremenu, predsednik Odbora Regulatornog ureda za energiju, Arsim Janova, je rekao da ova institucija prati sve operatere sistema i upozorava da cÌe RUE delovati u skladu sa zakonskim mandatom.

“Zakon predviđa mere do 10 odsto prihoda kaznenog operatera. Međutim, želeo bih da kažem da u Odboru treba razmotriti razne mere. Mi radimo naš rad kao RUE “, rekao je Janova.