Ministar Lluka učestvovao na Međunarodnom samitu ministara za rudarstvo poziva kanadske kompanije da ulažu na Kosovo

Priština, 06.03.2018 – Na poziv ministra za prirodne resurse Kanade g. Jim Carr, ministar ekonomskog razvoja, Valdrin Lluka prisustvovao je Međunarodnom samitu rudarstva u Torontu u Kanadi, koji se održava u okviru PDAC – Svetskog ekonomskog foruma, čiji je cilj bio razgovor i promovisanje zajedničkih aktivnosti u rudarskom sektoru.

Na Samitu, kojem je prisustvovalo više od 25 ministara rudarstva iz celog sveta, ministar Lluka se sastao sa mnogim kolegama, koji su razgovarali o razvoju rudarskog sektora, novim trendovima i produbljivanju saradnje i razmeni iskustava u zajednički interes.

Ministar Lluka je u svom govoru na ovom samitu govorio o značaju povecÌanja kredibiliteta kod investitora, jer se to direktno odnosi na imidž države i time povecÌava verovatnocÌu privlačenja stranih investitora u zemlju.

Ministar Lluka je prethodno pred brojnim značajnim  kanadskim kompanijama  predstavio rudarske potencijale koje poeduje Republika Kosovo i pozvao ih da ulažu na Kosovo.

Međunarodni samit ministara rudarstva, najvecÌi je na svetu iz oblasti rudarstva, koji okuplja veliki broj ministara i kompanija u cilju saradnje, promoviranja rudarskog sektora i privlačenje investicija.

Tokom narednog dana ministar Lluka i ministar Carr potpisacÌe Sporazum o unapređenju i zaštiti investicija između Republike Kosovo i Kanade, koji cÌe otvoriti put ekonomskoj saradnji između dve zemlje.