Lluka obećava podršku projektima u Peći i Istoku

Prishtinë, 15.02.2018 – Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka tokom posete PecÌi i Istoku održao je nekoliko sastanaka na kojima su se bavili pitanjima od interesa za razvoj ovih opština.

Tokom sastanka sa gradonačelnikom PecÌi, Gzmand Muhaxheri, pregledani su planovi i projekti u sektoru voda, odnosno vodosnabdijevanju, prečišcÌavanju otpadnih voda, sakupljanju i upravljanju otpadom i drugim sektorima. Poseban akcenat je dat na implementaciji projekta vodosnabdevanja sela Lugu i Baranit, a potom i na rešenjima za sela Rugove, s obzirom da cÌe vodosnabdijevanje uticati na razvoj turizma. U isto vreme, razmatrana je mogucÌnost postavljanja postrojenja za prečišcÌavanje otpadnih voda.

Ministar Lluka je ovom prilikom takođe naglasio potrebu angažovanja opštinskih vlasti za smanjenje gubitaka vode i izbjegavanje ilegalnih veza sa mrežom. Istovremeno, on je zatražio da se u ovoj opštini realizuju projekti za obnovljivu energiju i obnovljive izvore energije, posebno kroz solarne panele.

 U okviru ove posete, ministar MER-a je takođe posetio RKV “Hidro Drini”, gdje ga je primio odbor i menadžer kompanije,i  gde se govorilo o planovima i izazovima sa kojima se suočava, pošto su gubici vode veoma velika – oko 62% količine proizvedene vode, uglavnom zbog ilegalnih veza, ili čak curenja koja su rezultat zastarele mreže.

Ministar je zatražio od rukovodstva kompanije koja snabdeva vodom PecÌ, Klinu, Istok, Dečani i Junika kako bi pronašla načine za smanjenje gubitaka i povecÌanje naplate kao ključni faktor koji utiču na negativan rad ovog javnog preduzecÌa.

Ministar Lluka je takođe imao poseban sastanak sa šefom vodoprivredne kompanije “Drini i Bardhe”, s kojim su razgovarali o  problemima vezanim za vodosnabdijevanje kako za poljoprivrednike tako i za druge korisnike, kao i za naplatu, što je izuzetno nizak.

U Istoku, ministar Lluka se sastao sa nekim članovima Udruženja za proizvodnju ribe, koji su izrazili zabrinutost zbog troškova placÌanja sa kojim se terete  za korišcÌenje vode komanije “Drini i Bardhe”. Lluka obecÌao im da će se angažirati u okviru svojih odgovornosti, ali i u saradnji sa drugim institucijama, kako bi se ovaj problem rešio na najbolji način i u skladu sa zakonom, tako da to ne bude problem za razvoj ove aktivnosti.