Lluka: 2018, godina zelene energije

Priština, 30.01.2018 – 2018 cÌe biti zelena godina, bicÌe godina gde cÌe se posebna pažnja posvetiti obnovljivoj energiji, kako bi se postigao cilj postavljen do 2020. godine, rekao je ministar za ekonomski razvoj , Valdrin Lluka, tokom sastanka sa biznisima, članovima Udruženja za obnovljive izvore energije.

Ministar Lluka je ovom prilikom rekao da u razvoju ovih resursa postoji nekoliko izazova među kojima je, veličina dozvola, nedostatak transparentnosti u izdavanju ovih dozvola i finansiranje tih projekata putem bankovnih zajmova, koji i dalje vide opasnost.

GovorecÌi o dosadašnim licenciranjima za proizvodnju električne energije iz OIE, Lluka je obavestio da je licencirano 120MV putem vetra, 30MV putem solarne energije, kapaciteta za koju se očekuje povecÌanje za još 50MV putem javne aukcije prema praksama EU. On je rekao da se i razmatraju resursi od biomase istovremeno izrazio skepticizam u vezi sa povecÌanjem licenci za hidroelektrane zbog ograničenih resursa i štetnih uticaja na životnu sredinu.

Mera koja bi pomogla razvoju ovog sektora, ministar MER-a spomenuo je i uspostavljanje One Stop Shop-a (OSS) gdje bi investitori imali adresu gdje bi dobijali odgovarajucÌe informacije za sve neophodne dozvole i dozvole bez potrebe da prođu kroz neke institucije.

“Zakon o energetskoj efikasnosti je izrađen uz učešcÌe zainteresovanih strana i ima podršku Evropske komisije. Zakon cÌe se pojaviti u javnim konsultacijama ubrzo i u roku od jednog meseca proslediće se  Vladi, a potom i Parlamentu. Naš cilj je da se odobri u aprilu “, rekao je on.

U toj liniji, ministar Lluka je rekao da je ” Kosova e Re” imala uslov da generiše 10 posto toplotne energije. Iako se sprovode studije izvodljivosti za proširenje mreže grejanja u Prištini, Đakovici, a zatim u Mitrovici.

Predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Safet Gerxhaliu rekao je da su u pravnom smislu napravljeni pozitivni koraci, ali njihova primena od strane institucija i dalje ostaje poželjna. On je rekao da očekuje brze korake od institucija da reše probleme s kojima se kompanije suočavaju u ovom sektoru.

Predsednik Udruženja za obnovljivu energiju Bekim Shyti ocenio važnim sastanak poslovanja sektora OIE sa ministrom Lluka, gde su imali priliku da iznesu svoje probleme i razgovaraju o mogucÌnostima rešenja.