Skupština Kosova usvojila je Energetsku strategiju 2017-2026

Prishtinë, 27.01.2018 – Skupština Republike Kosovo juče je usvojila Energetsku strategiju 2017 – 2026, jedan od najvažnijih dokumenata koji određuju razvojne pravce ovog sektora.

Ministar ekonomskog razvoja, Valdrin Lluka, predstavio je poslanicima ovaj dokument, rekao je da Strategija energetike ima za cilj stvaranje razvijenog energetskog sektora, bezopasnog za životnu sredinu i zdravlje, u cilju podrške održivom ekonomskom razvoju i socijalnoj zaštiti na Kosovu u okvir slobodnog i konkurentnog tržišta energije.

Prema njegovim rečima, postizanje ovog cilja zasnovano je na 5 strateških ciljeva: 1. Obezbjeđivanje održivog i kvalitetnog snabdijevanja električnom energijom i potrebnim kapacitetima za stabilan sistem električne energije; 2. Integracija na regionalno energetsko tržište; 3. PovecÌanje postojecÌih kapaciteta toplotnih sistema i izgradnja novih kapaciteta; 4. Razvoj infrastrukture prirodnog gasa; 5. Ispunjavanje ciljeva i obaveza energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.

Dalje, ministar Lluka je predstavio glavne elemente ovog dokumenta naglasivši da je sigurnost pouzdanog, poverljivog i neprekidnog snabdijevanja električnom energijom uslov održivog ekonomskog razvoja. Prema ovoj strategiji, Vlada cÌe nastaviti da podržava projekat izgradnje termoelektrane ” Kosova e Re” sa neto kapacitetom od 450 MW sa investicijama u privatnom sektoru u okviru javno-privatnog partnerstva i nastavak rada postojecÌih proizvodnih kapaciteta, odnosno njihove sanacije do izgradnje novih kapaciteta, bez prejudiciranja nabavke termoelektrane Termokos.

Ministar MER-a istakao je da ima za cilj kreiranje politike podrške za investitore kroz primenu najboljih praksi u regionu za primenu šema podrške za promociju proizvodnje električne energije iz OIE, a ova linija predviđa da u tom periodu imamo negde 400 megavata iz obnovljivih izvora.

Još jedan prioritet u ovom sektoru je integracija na regionalno energetsko tržište, što doprinosi povecÌanju sigurnosti snabdijevanja energijom, a takođe odražava obaveze u okviru interkonektivnog programa zemalja Zapadnog Balkana.

Važni elementi ovog dokumenta su povecÌanje mera energetske efikasnosti; proširenje postojecÌih sistema toplotne energije; razvoj svih preduslova za izgradnju infrastrukture prirodnog gasa i tretiranje zajednica pogođenih proizvodnjom električne energije.

U suprotnom, na osnovu politike EU za razvoj energetskog sektora, ova Strategija je identifikovala potrebu za studijama energetskog sektora, uključujucÌi i period do 2040. godine, koji cÌe se održati tokom prve tri godine.