Haradinaj: Nema energetske krize, cena energije se neće povećati

Priština, 24.01.2018. – Premijer Kosova Ramush Haradinaj zahvalio se ministru ekonomskog razvoja Valdrinu Lluki i ostalim zainteresovanim stranama energetskog sektora angažovanim za prevazilaženje kritičnog perioda snabdevanja energijom, isključujucÌi mogucÌnost povecÌanja cene električne energije.

Ove primedbe je učinio premijer Haradinaj tokom zajedničke medijske konferencije sa ministrom Valdrinom Llukom tokom posjete MER-u, gdje se takođe sastao sa direktorima Departmana i nekoliko javnih preduzecÌa sa kojima je razgovarao o radu i izazovima.

“Nije bilo lako sarađivati sa situacijom u energetskom sektoru i njenim uticajima, ali sada možemo zaključiti da je ovaj kritični period prošao i otvorili smo mnoge druge teme za zemlju, poput rudarske industrije”, rekao je Haradinaj, dodajucÌi da je među glavnim temama bio je i sektor voda, odnosno tretman otpadnih voda, uključujucÌi vladu, regionalne vodne kompanije, opštine i spoljne donatore.

Što se tiče nestašice energije, Haradinaj je rekao da KEK trenutno garantuje 83 posto energetskih potreba od domacÌe proizvodnje, a samo 17 posto uvoza. “Pratimo situaciju, zbog čega postoje takvi prekidi za ono što ponekad krivi tehničke razlike. Istina je da je energetska situacija stabilna s mogucÌnošcÌu da sredinom februara imamo 100 odsto snabdevanja energijom “, rekao je on.

Sa svoje strane, ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka najavio je da je premijer Haradinaj obavestio o nekim hitnim radovima koje je Ministarstvo ekonomskog razvoja imalo za razvoj nekoliko projekata, stvaranje novih vrijednosti ekonomskih projekata u zemlji za stvaranje ekonomskog razvoja i stvaranje novih radnih mesta. “Još više smo fokusirali razvoj energetskog sektora kako bismo zadovoljili potrebe potrošnje u zemlji. Takođe sa premijerom smo razgovarali o rudarskom sektoru, razvoju ove oblasti kao” Trepči “i otvaranju nekih rudnika  da bi  stvorili su i mnoge ekonomske aktivnosti u ovoj oblasti “, rekao je Lluka.

Šef MER-a je rekao da je razgovarano I o drugim sektorima koji pokrivaju MER, tako da je to bio plodan sastanak i uskoro cÌe biti konkretnih odluka, posebno sada potpisivanjem administrativnih uputstava za strateška ulaganja koja premijer je upravo završio,administrativno  uputstvo  koji otvara vrata za ulaganja stranih investitora u Republiku Kosovo.

Lluka se zahvalio premijeru Haradinaju na podršci koju je dao u realizaciji projekata koji su trajali godinama.