MER objavljuje komercijalne ugovore za TE “Kosova e Re”

Prishtinë, 19.01.2018 – Ministarstvo ekonomskog razvoja objavilo je danas trgovinske sporazume između Vlade Kosova i kompanije “Contour Global”, potpisane 20. decembra 2017. godine na projektu TE “Kosova e Re”.

To je na konferenciji za novinare najavio ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka, u kojem je naglasio kako je, kako je obecÌano, objavio ovaj ugovor, a bilo kakav odlaganje je usled odobravanja njegove publikacije takođe od investitora “Contour Global”.

“Danas imamo ovde dogovor sa kompanijom” Contour Global “, koji ugovor sadrži preko 1000 stranica. Od sada svi građani Kosova, mediji, građansko društvo i sve institucije mogu u potpunosti imati potpuno otvoren pristup ugovoru i kao takav cÌe se distribuirati u svim oblicima, uključujucÌi pristup elektronskoj stranici MER-a “, rekao je Lluka.

Ministar MER-a je rekao da sve zainteresovane strane sada mogu videti, koristiti, analizirati i diskutovati u narednim danima i postaviti sva pitanja koja imaju o ugovoru.

Ministar Lluka je rekao da ugovor ne razlikuje od onoga što je dogovoreno i potpisano pre nove godine i da cÌe nastaviti da promoviše transparentnost za svaki sporazum koji cÌu potpisati lično, oni cÌe biti javni, tako da necÌe biti povjerljivost, ali cÌe biti dozvoljen pristup medijima, civilnom društvu i svim zainteresovanim.

Ministar MER-a ponovio je da projekat od 1,3 milijarde evra nema teret za budžet zemlje, dok cÌe obezbediti energetsku sigurnost na Kosovu. Prema njegovim rečima, stopa povracÌaja kamata je smanjena sa 27% kako je bilo na početku, na 18,5% . TC Kosova e Re posle 20 godina vracÌacÌe se na vlasništvo Vladi Kosova, dok cÌe njegov životni vek trajati 40 godina.

Komercijalni ugovori u pdf formatu mogu se nacÌi na internet stranici MER-a na linku ispod.

https://mzhe-ks.net/sq/kontratat-komerciale-te-projektit-tc-kosova-e-re#.WmHy6a6nGM8