Lluka: TC Novo Kosovo donosi energetsku nezavisnost i ekonomski razvoj

Priština, 20. 12. 2017 – Danas smo svi bili svedoci ceremonije potpisivanja komercijalnog ugovora i svih sporazuma, osam ukupno, koji će konačno obezbediti energetsku nezavisnost zemlje, izjavio je ministar ekonomskog razvoja, Valdrin Lluka na zajedničkoj konferenciji za medije sa izvršnim direktorom kompanije Contour Global, Joseph Barandt, koja je održana po završetku ove ceremonije.

Ministar Lluka je istovremeno predsedavajući Upravnog odbora na projektu TC Novo Kosovo, i istakao je da je ovaj sporazum, koji je bio predmet pregovora, diskusija, finaliziran od strane velikog broja stručnjaka, vladinih zvaničnika, da bi na kraju, upravo danas, bio zaključen zbog čega je izneo svoju radost.

“Zahvaljujem se g. Brendu na tesnoj saradnji ostvarenoj u konačnici ovog projekta. Uobičajeno, finalizacija jednog ovakvog sporazuma iziskuje saglasnost obeju strana a ovom prilikom smo je pronašli posredovanjem premijera, koji je prisustvovao pregovorima i verujem da smo celokupan proces priveli kraju u verujem najboljem interesu, obeju stranaka”, istakao je on.

Prema rečima čelnika MER-a, Projekat TC ima specifične kriterijume; koristiće se superkritična tehnologija, koja garantuje da će još puno godina u nastavku biti prikladna za naše okruženje, posebno kada se bude zatvorila ‘TC Kosovo A’ na samom početku ovog projekta. Ovaj projekat, sem što garantuje energetsku nezavisnost, poboljšaće naše okruženje, posebno u prištinskom regionu.

“Važno je to da projekat takođe ostvaruje ekonomski uticaj. Ovo je projekat vredan 1.3 milijarde evra i realizovaće se u četvorogodišnjem periodu. Verujem da će već 2019. godine predviđeni porast BDP-a prevazići iznos od 5 ili 6 procenata, pošto će ostvariti svoj uticaj prilivom direktnih stranih investicija na Kosovu”, rekao je ministar Lluka, dodajući da je zapošljavanje komponenta koja je takođe važna, pošto će tokom perioda gradnje biti zaposleno na hiljade osoba, dok će u vreme kada ista bude puštena u funkciju 500 osoba biti zaposleno na stalno.

Ministar je istakao da je za zemlju važna činjenica da imati strane ulagače sa dobrim iskustvom u zemlji, predstavlja dobru preporuku za potencijalne ulagače u svakoj oblasti. U ovom slučaju možemo koristiti primer g. Josepha koji će nam pomoći da dovedemo i druge ulagače na Kosovo pričama o svom uspehu.

Lluka je istakao da će Termocentrala ‘Novo Kosovo’ pružiti koristi i van sektora energetike. On je istakao svoju nadu da će saradnjom koja će se ostvarivati sa kompanijom Contour Global ista početi da se gradi već na početku 2019. godine.

“Uskoro ćemo obelodaniti ugovor pred javnošću. Isti će biti na raspolaganju svima. Verujemo da ćemo time otkloniti tabu rada u tajnost. Sve ovo će biti otvoreno za javnost a Kosovo će stvoriti nešto drugačiju atmosferu delovanja”, istakao je on.

Sa njegove strane, Joseph Brandt – izvršni direktor Contour Global, je dan potpisivanja sporazuma nazvao izvanrednim danom za zemlju i za ovaj projekat koji predstavlja završnicu dugog i uspešnog puta.

“Podsticaji Vlade i ministra za ekonomski razvoj bile su odlučujuće da se dođe do ove tačke i sada smo u stanju da pokrenemo naše delovanje i kapital korišćenjem prirodnih resursa, kako bi pristupilo gradnji u sklopu ovog projekta”, istakao je on.

Brandt je rekao da je ovo bio poprilično važan cilj kako Vlade Republike Kosovo tako i kompanije “Contour Global” koji je postignut upravo onako kako je planirano, te je ovom prilikom želim čestitao ministru i svim drugim akterima koji su bili uključeni u ovaj projekat.