Lluka: Biznis treba da ima povoljnije energetske tarife

Priština, 21.11.2017 – Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka izrazio uverenje da cÌe se u roku od pet godina rešiti problemi vezani za električnu energiju, ističucÌi da bi biznis trebalo da ima povoljniju energetsku tarifu, jer je to generator ekonomskog razvoja.

Danas ove  komentare dao je ministar MER-a na poslovnom forumu na temu “Stotine milionske prepreke: električna energija” u organizaciji Privredne komore Kosova i GIZ-a, gde je procenjeno da troškovi i nedostatak električne energije i dalje predstavljaju glavne prepreke za biznis na Kosovu.

Ministar Lluka je tom prilikom rekao da od posle rata Kosovo uvozilo 550 miliona evra energije i nije godinama izgradilo nove energetske kapacitete.

“Oko 32 odsto su komercijalni gubici u našoj mreži, koji su deo poslovnih i kucÌnih računa. Ovo je praksa da se gubici zaračunavaju, ali ih je potrebno blagovremeno minimizirati zbog tekucÌih investicija, isključivanja nezakonitih kupaca i drugih mera. Od ovih 32 odsto, 5 odsto gubitaka je zbog neplacÌanja severnog dela, koji prevedeni u evre iznosi 10 miliona “, rekao je on.

Ministar Lluka upozorio je da su troškovi proizvodnje na Kosovu oko 30 posto je skuplji od regiona. “Kosovo je jedina zemlja u Evropi da su poslovne tarife skuplje od domaćinstva. Tržište treba prilagoditi kako bi se postigla ravnoteža između poslovnih i kucÌnih tarifa “, rekao je on.

Luke je naglasio da su u svim evropskim zemljama energetske tarife za preduzecÌa skoro prepolovljene u odnosu na domacÌinstva, jer se poslovanje treba stimulirati jer stvara zaposlenost.

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Gerxhaliu rekao je: cena proizvoda u zemlji je 13 odsto vecÌa od onih koja se uvoze, a istovremeno pratecÌi trendove isključivanja i snabdijevanja električnom energijom nemogucÌe je govoriti o razvoju.

Ilir Rexhepi iz GIZ-a izrazio je istu zabrinutost u pogledu elektroenergetskih barijera. On je rekao da se snadbevanje električnom energijom i računi cena energije od kompanija smatraju se kao prepreke koje direktno utiču na troškove proizvodnje.

Zamenik ministra trgovine i industrije Faton Thaci rekao je: neredovno snabdevanje električnom energijom, visoka cena, nestabilna tarifa, nenajavljeni prekid su faktori koji negativno utiču na proizvodnju.