Ministar Lluka primio nemačke investitore, razgovaraju o investicijama u energetici i rudarstvu

Priština, 08.11.2017 – Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka bio je domacÌin delegacije investitora iz Nemačke koju je predvodio Hans Jurgen Muller, predsednik nemačko-albanskog ekonomskog saveza, u pratnji ambasadora Kosova u Berlinu Skender Xhakaliu.

Ovom prilikom, ministar Lluka je upoznao učesnike o sektorima koji pokrivaju MER, odnosno projekte koji cÌe biti realizovani.

Ministar Lluka investitorima je predstavio investicione prilike na Kosovu, fokusirajucÌi se na četiri oblasti; Energetika, obnovljiva energija i energetska efikasnost, rudnike sa posebnim fokusom na Trepči, IT sektor koji se fokusira na infrastrukturu kao i procese javnih preduzecÌa u zemlji.

Takođe, ministar Lluka je predstavio svoje planove za povecÌanje transparentnosti u procesu dobijanja licenci za obnovljive izvore energije, uvođenjem koncepta u obliku otvorenih aukcija, gdje investitori učestvuju u transparentnom obliku.

S druge strane, šef nemačko-albanske komore Hans Jurgen Muller čestitao je ministru Luke o svojim angažmanima u ekonomskom razvoju Kosova, ocenjujucÌi transparentnost koju ministar Lluka promoviše.

Inače, obe strane su se složile da uspostave konferenciju za investitore energije i rudarstva između dve zemlje nakon stvaranja nove nemačke vlade.