Lluka: Uskoro licenca za solarnu energiju

Priština, 02.11.2017. – Uskoro cÌemo otvoriti put za licence za solarnu energiju. SledecÌi korak cÌe biti proširenje  ovih licenci putem aukcije kako bi se dobili najbolje ponude. Za ove projekte treba uvesti oko 100 miliona evra “, rekao je ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka, na okruglom stolu u organizaciji Američke privredne komore sa temom “Povlačenje stranih direktnih investicija”.

Ovom prilikom, ministar Lluka, ispred prisutnih, razjasnio je planove Ministarstva za stabilno snabdijevanje električnom energijom kao važan element za dugoročni ekonomski razvoj.

On je takođe naglasio potrebu da se ubrzaju koraci za novi projekat izgradnje nove elektrane, gdje su u toku završni pregovori sa odabranom kompanijom.

Ministar Lluka je takođe razgovarao o planovima Ministarstva u vezi sa obnovljivom energijom, gdje se planiraju različite investicije u saradnji sa Evropskom unijom.

Šef MER-a je rekao da vrlo brzo zainteresovani mogu da se prijave za licence za solarnu energiju. “Mislim da cÌemo uskoro otvoriti put za licence za solarnu energiju. SledecÌi korak cÌe biti produženje ovih licenci putem aukcije kako bi se dobila najbolja ponuda. Za ove projekte treba uvesti oko 100 miliona evra “, rekao je ministar Lluka.

Ministar MER-a je rekao da vrlo brzo zainteresovani mogu da se prijave za licence za solarnu energiju. “Mislim da cÌemo uskoro otvoriti put za licence za solarnu energiju. SledecÌi korak cÌe biti proširenje ovih licenci putem aukcije kako bi dobili najbolju ponudu. Za ove projekte koje treba uvesti su oko 100 miliona evra “, rekao je ministar Lluka.

Sa druge strane, Arian Zeka, izvršni direktor Američke komore, rekao je da poboljšanje rangiranja Kosova u izveštaju Svetske banke za biznis je za pohvalu , ali sada je vreme da se ovo poboljšanje odrazi na povecÌanje direktnih stranih investicija.

Dok, ministar trgovine i industrije Bajram Hasani rekao je da cÌe se uskoro funkcionalizovati Zakon o strateškim investicijama kroz podzakonske akte, koji cÌe stvoriti velike mogucÌnosti za privlačenje investicija.

Blerta Qerimi, specijalista privatnog sektora u Svetskoj banci, rekla je da poboljšanje položaja Kosova u izveštaju Svetske banke predstavlja dobre vesti za Kosovo, ali institucije moraju da naporno rade na ekonomskoj integraciji zemlje, s obzirom na nizak nivo strane investicije i izvoza.