Lluka: Da se fokusiramo na strane investicije u proizvodnom sektoru

Prišina, 01.11.2017 – Moramo se usredsrediti na strane investicije u proizvodnju, jer ne samo da direktno smanjuju nezaposlenost, već i smanjuju uvoz i povećavaju rekao je ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka na temu “Pitanja koja koče razvoj na Kosovu”, organiziran od strane Foruma 2015.

Ministar MER-a je rekao da polovina stranih investicija na Kosovu iznosi oko 300 miliona evra u građevinarstvu i nekretninama, što ne omogučavaju  održivo zapošljavanje i samo 10 posto investicija ulazi u proizvodnju, tako da je to potrebno promeniti i moramo se fokusirati o investicijama u oblasti proizvodnje.”Kosovo one strane kompanije koje imamo koji su došli kroz vladine projekte kao što je izgradnja autoputa. Ove kompanije nemaju mnogo pozitivnog efekta. Pozitivan efekat za mene je onaj koji proizvodi i transferiše znanje kod nas  “, rekao je Lluka.

Ministar je dalje rekao da dolazak stranih kompanija ima i druge pozitivne efekte, kao što su transfer znanja, s obzirom na činjenicu da su naši obrazovni programi nisu u skladu sa zahtevima tržišta rada.

Alban Hashani predstavljajucÌi izveštaj o ekonomiji i zdravlja, rekao je da, iako ekonomija Kosova u poslednjih nekoliko godina sistematski raste, to nije dovelo do održivog razvoja, koji je zasnovan na pošiljke i privatnih investicija.

Luan Shllaku- Forum 2015, rekao je da je u ovom sastanku  su izabrali da se priča o ekonomiji, obrazovanju i zdravstvu, jer ovih najvažnijim i vitalni sektorima su zapostavljeni i kad god država ne brine za ovim sektorima, oni pronađu alternativne načineda se razvijaju.

Besa Shahini je predstavila izveštaj o obrazovanju na Kosovu. Ona je rekla da je ovaj sektor u dubokoj krizi. Prema njoj postoje tri faktora koji su uticali na razvoj ovog sektora: nizak budžet, loše planiranje i istorijski faktor.