Svetska banka nastavlja da podržava energetske projekte na Kosovu

Priština, 26.09.2017 – Svetska banka cÌe nastaviti da podržava Kosovo, a fokusirajucÌi se na energetski sektor kao preduslov održivog ekonomskog razvoja, rekli su predstavnici Svetske banke, Linda Van Gelder, direktorica Svetske banke za zapadni Balkan i Marco Mantovanelli, direktor Svetske banke za Kosovo tokom sastanka održanog danas sa ministrom ekonomskog razvoja Valdrin Llukom.

Ovom prilikom, direktorku Gelder ministar Lluka obavestio o prioritetima MER-a, gde energetski sektor zauzima najvažnije mjesto, odnosno projekat TE Kosova e Re i projekti za sprovoÄ‘enje mera energetske efikasnosti usmjerene na sigurnost snabdevanje energijom i zaštitu životne sredine.

Ministar Lluka i predstavnici Svetske banke razgovarali su o aktuelnim ekonomskim tokovima u zemlji, a posebno o sektorima koje pokriva Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Gelder je ponovila podršku institucije koju predstavlja za energetske projekte, uverena da sigurnost snabdevanja energijom ima direktan uticaj na ekonomski razvoj.

Sa svoje strane, šef MER-a zahvalio se Svjetskoj banci na finansijskoj podršci energetskim projektima, od kojih je i zajam za primenu mera EE u javnim zgradama, projekat iz oblasti ICT i revitalizacija kanala Iber Lepenac.