Stavileci je predao dužnost novom ministru MER-a, Valdrin Lluka

Priština, 11.09.2017 – Ministar ekonomskog razvoja, Blerand Stavileci danas je predao dužnost novom ministru MER-a, Valdrin Lluka, i poželeo mu uspeh u svom novom radu i obavijestio ga o zadacimja i izazovima.

“U decembru 2014. prihvatio sam novu poziciju u Ministarstvu ekonomskog razvoja, ministarstvo koje pokriva tri veoma strateška sektora u ekonomiji naše zemlje. Ovo je bio sledecÌÂÂi izazov u oblasti energetike, rudarstva, informacionih tehnologija i javnih preduzecÌÂÂa. Sa izuzecima , svaki od ovih sektora bio je na raskrsnici nagomilanih problema u kojima je bio potreban strateški pristup za voÄ‘enje ekonomskih interesa zemlje u tim sektorima “, rekao je Stavileci.

Prema njegovim reÄÂÂima, u skladu sa strateškom orijentacijom tokom prethodnog mandata, odobrena je Energetska strategija 2017-2026, dokument podržan i posvecÌÂÂen podršci najvažnijih partnera u ovom sektoru.

“Usvojili smo paket zakona o energetskom sektoru koji je otvorio put reformama ka liberalizaciji tržišta i poboljšanju kvaliteta usluga u ovom sektoru. Pripremili smo pravnu osnovu za uspostavljanje Fonda za energetsku efikasnost i u koordinaciji sa meÄ‘unarodnim partnerima uložili smo oko 50 miliona eura, desetine centralnih i lokalnih javnih objekata su direktni korisnici ovih investicija. Potpisali smo kreditnu liniju sa Svetskom bankom vrednom oko 31 milion evra. TakoÄ‘er smo se složili sa SE donacijom od više od 10 miliona evra, koja cÌÂÂe poÄÂÂeti sa implementacijom od 2018. godine. Projekat TE ” Kosova e Re” dostigao je završnu fazu potpisivanja komercijalnih ugovora, što je bio najizazovniji projekat, ali smatram da je to još važniji za ovaj sektor “, rekao je Stavileci.

Odlazeći ministar je rekao da je Zakon o TrepÄÂÂi bio jedan od sledecÌÂÂih izazova, koji je usvojen s velikim uspehom, stvarajucÌÂÂi politiÄÂÂki i društveni konsenzusu,  to je bio put ka otkljuÄÂÂavanju ovog preduzecÌÂÂa i otvaranju investicionih mogucÌÂÂnosti.

” Sektor ITK je buducÌÂÂnost, i ja sam liÄÂÂno puno verovao od prvog dana kada sam bio upoznat sa potencijalom na kojem sam se susreo. Zato sam od prvih dana rada promovisao kao jednu od izvanrednih mogucÌÂÂnosti za povecÌÂÂanje izvoza usluga “, rekao je Stavileci.

Na kraju je rekao da je iskren prema svima, govorecÌÂÂi novom ministru da su mnogi izazovi ostali nedovršeni koji bi uticali na dobrobit naših graÄ‘ana. “Istovremeno, veoma sam ponosan na obavljen posao i na reforme koje su sprovedene, iako malo da su služile poboljšanju ekonomije zemlje”.

Sa svoje strane, novi ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka, zahvalio se ministru Blerand Stavileciju na dosadašnjoj angažmanu.

Nakon ceremonije dobijanja funkcije ministra ekonomskog razvoja, G. Lluka je rekao da cÌÂÂe ovu ÄÂÂast, privilegiju i odgovornost pretvoriti u nesmetan angažman, sa svim mogucÌÂÂim kapacitetima, za dobrobit zemlje.

“Kosovo ima više nego ikada potrebu za održivim ekonomskim razvojem. Mnogo izazova nas ÄÂÂekaju, ali zajedno sa osobljem Ministarstva vjerujem da cÌÂÂemo uspeti da ih prenesemo “, rekao je ministar Lluka.