ITK, naj obećavajući sektor za ekonomski rast i pristup žena na tržištu rada

Priština, 28.04.2017 – Informacione tehnologije je sektor koji može direktno uticati na ekonomski rast i ukljuÄivanje žena na tržištu rada. Tako je procenjeno na konferenciji “devojke u ITK” koja je organizovana u okviru proslave MeÄ‘unarodnog dana devojaka u ITK, koja je danas održana u Prištini.

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veseli, ovom prilikom je ocenio da je sektor informacionih tehnologija jedan od najboljih prilika da naša zemlja  brzo ide na ekonomski razvoj i dodao da institucionalni budžet za podršku sektoru informacionih tehnologija treba da se desetostruÄi.

“Naši mladi ljudi su veoma strastveni o informacionim tehnologijama, ali strast nije dovoljno. Direktni nacionalni interes je da potencijal i strast naših mladih za IT da transformišemo u  industriju IT “, rekao je predsednik Veseli, dodajucÌi da je u tom smislu neophodno stimulisati napredak žena u sticanju veština u sektoru informacione tehnologije.

U meÄ‘uvremenu, ministar ekonomskog razvoja Blerand Stavileci je naglasio da sektor ITK je naj obecÌavajući sektor ne samo za na kosovsku privredu, ali i digitalne transformacije koje se dešavaju širom sveta, a ako pogledamo razlike koje postoje izmeÄ‘u potražnje na tržištu digitalnih radova i veštine, ispostavlja se da u prostoru Evropske unije cÌe stvoriti nova radna mesta.

“Danas sve aktivnosti jedan E ispred sebe i znaju da jedan od stubova digitalnog tržišta E-Society ima za cilj da se što više ukljuÄeni u ovoj oblasti, a pre svega da ima devojke i žene. To je zato što je dokazano kroz razne trigonometrijskih formula uÄešcÌa žena u ITK sektoru, pozitivno utiÄe na ekonomski rast, takoÄ‘e pozitivno utiÄe na njihovo puno uÄešcÌe u svim društvenim aktivnostima “, rekao je Stavileci.

U ovoj liniji Stavileci je pomenuo WoW platformu – Žene na delu onlajn, što je u trecÌoj faza njegovog razvoja, dok je do sada oko 50% od obuÄenih žena našli bar jedan posao i plaÄaju se  više nego u drugim sektorima, i iz tog razloga MER cÌe nastaviti da podržava sve inicijative i radi na stvaranju platforme za digitalnu ekonomiju.

Zamenik ministra Besa Zogaj – Gashi je rekla da su devojke koje su ukljuÄene u ovaj sektor postale su model za sve devojke u našoj zemlji i oni su vecÌ shvatili da ITK nije samo za muškarce, i to ih je napravio da pokažu opipljive rezultate.

“Sada poÄinje Äetvrta faza WOW projekta, gde je preko 800 devojaka iskazali interesovanje za ovaj projekat. U prvoj i drugoj fazi u kojoj su diplomirali 150 žene, 50 odsto njih su našli posao i 35 od njih su potpisale ugovore o radu u 35 zemalja širom sveta “, rekla je ona.

Colleen Hyland – Zamenik šefa misije u ameriÄkoj ambasadi rekla je da podrži razvoj ovog sektora i podstiÄe žene da postanu deo toga. “Danas se Kosovo pridružuje zemljama sveta u podsticanju i ukljuÄivanju žena u obuci i karijeri u oblasti ITK. Ovo je urgentno pitanje u SAD, kao i ovde na Kosovu … Pa, hajde da nastavimo da radimo zajedno i osiguramo da svi putevi su otvoreni za devojke Kosova i da svaka devojka sa Kosova koristi od ulaska u svemir mogucÌnosti “, rekla je ona.

Vllaznim Xhiha – ÄŒlan odbora RIT Kosova procenjuje da je ITK povezuje mnoge oblasti u okviru informacionih nauka i veoma je teško nacÌi oblast u kojoj mi nemamo uticaj na naše živote. Zbog toga je ukljuÄivanje žena u ITK je dobra inicijativa i svi  trebamo što više  da uradimo u smislu ovog sektora, podržavajući ih na razliÄite oblike.

Za razliku od toga, ove godine konferencija “Devojke u ITK organizovan je od strane  MER-a u saradnji sa IPKO Foundation, ameriÄke ambasade, Empower USAID-a i AUK TDI u cilju proširenja obima ovog dogaÄ‘aja, u cilju podizanja svesti u vezi sa moguÄnostima devojke / žene u sektoru ITK kroz multidimenzionalne matrice perspektive,kao i moguÄnost umrežavanja za devojaka i žena uÄesnice i aktivno zapošljavanje u ovom sektoru.