Stavileci: Kosovo obezbeÄ‘uje energetsku stabilnost sa novom strategijom i liberalizacijom tržišta

Priština, 18.04.2017 – Ministarstvo ekonomskog razvoja u saradnji sa USAID-om, danas su organizovali forum visokog nivoa za energiju “Energetska strategija i liberalizacija tržišta”.

U ovom forumu se razgovaralo o važnosti energetske strategije i njenu implementaciju, za sadašnje i buducÌe izazove liberalizaciju tržišta za kljuÄne reforme koje treba preduzeti i implementacija mekih mera EB6. TakoÄ‘e, deo razgovora bilo je i nastavak napora za integraciju,regionalnog tržišta kao i znaÄajnih meÄ‘unarodnih obaveza koje je preuzela Kosovo, gde bezbednost snabdevanja energijom i dalje ima strateški znaÄaj za unutrašnju bezbednost i buducÌi ekonomski prosperitet naše zemlje.

Forum “Energetska strategija i liberalizacija tržišta” otvorio je ministar ekonomskog  razvoja, Blerand Stavileci, koji je rekao da najvecÌi izazov sa kojim se suoÄava energetski sektor nastavlja da bude sigurnost snabdevanja elektriÄnom energijom kao rezultat kašnjenja u izgradnji nove elektrane za proizvodnju elektriÄne energije na bazi uglja, kao i kašnjenja u zameni i sanaciji proizvodnih kapaciteta.

Kao bitan neophodni dokument za razvoj energetskog sektora, ministar Stavileci rekao je da  nova strategija postavlja osnovne ciljeve Vlade u razvoju energetskog sektora.

“Nova strategija postavlja pet kljuÄnih ciljeva, kao što su bezbednost održivog snabdevanja i kvaliteta elektriÄne energije sa potrebnim kapacitetima  za stabilan sistem, integraciju u regionalno energetsko tržište, zatim proširenje postojecÌih kapaciteta termalnih sistema kroz rehabilitaciju (TCB ) i zamena zastarelih kapaciteta (TCA) sa novim kapacitetima (KNPP), razvoj infrastrukture prirodnog gasa, kao  i postizanje ciljeva energetske efikasnosti, obnovljivih izvora i životne sredine u okviru obaveza iz Sporazuma o energetskoj zajednici i SSP-a”, rekao je ministar Stavileci.

S obzirom na razvoj u pravcu liberalizacije tržišta, premijer Isa Mustafa , rekao je da sveobuhvatne reformame svakako  predstavljaju institucionalni i ekonomski izazov  za energetski sektor na Kosovu.

“Mi smo odobrili energetsku strategiju za period 2017-2026, i smatramo je  kao posebno ostvarenje, jer energjia ostaje jedan od osnovnih prioriteta i to ne samo kao relevantan izvor za ekonomski i društveni razvoj i u ovom periodu, ali i u buducÌnosti “, rekao je premijer Mustafa.
   
U meÄ‘uvremenu, ambasador Sjedinjenih AmeriÄkih Država, Greg Delawie, istakao je da 2017 je važna prekretnica u energetskom sektoru. “Mnogi od vas pamte zimu pre šest godina mnoge kucÌe i biznisi  ostali su u mraku. Danas se život drastiÄno promenio. Ovo je znaÄajan napredak, ali uprkos dostignucÌima i dalje predstavlja izazov za stabilno snabdevanje koja se Äini putem dve stare elektrane, rekao je on.

Delawie je naglasio da cÌe SAD biti partner Kosova i da podrže korake kada se za donošenje teških odluka. “Ja sam ponosan što podržavamo Kosovo da razvije integraciju energije. Želimo liberalizacija trgovine pokrenuti odgovarajucÌe energetskih tarifa “, rekao je on.

Delawie je naglasio da cÌe SAD biti partner Kosova i da je podrži u koracima za donošenje teških odluka. “Ja sam ponosan što podržavamo Kosovo da bi razvili integraciju energije. Želimo da liberalizacija trgovine donese odgovarajucÌe energetske tarife “, rekao je on.

Deo ovog foruma bili su predstavnici Svetske banke na Kosovu i Kancelarije Evropske Unije na Kosovu. Predstavnik Svetske banke na Kosovu Marco Mantovanelli, rekao je da je 2017 godina, mislimo da je od kljuÄnog znaÄaja za Kosovo i energetski sektor za niz  razloga. “Ponosni smo da smo partneri Kosova za njihove  napore u tom pravcu i želimo da pohvalim napore Vlade, posebno osoblje MER-a za izradu energetske strategije koju smatramo sveobuhvatnu stvar koju smo i ranije istakli adresirajući rešenja u razliÄitim aspektima plana u relizaciji implementacije za pouzdano i pristupaÄno snabdevanje elektriÄnom energijom na Kosovu “, rekao je on.

Dok, Luigi Brusa, predstavnik Kancelarija Evropske unije na Kosovu, rekao je da su reforme energetskog sektora i dalje jedan od glavnih prioriteta EU na Kosovu. “Energetska strategija Kosova ne bi trebalo da bude cilj sam po sebi, vecÌ obiman dokument koji je podržan kokretnim delima i narednim projektima i tek tada može da postane mocÌno sredstvo u reformi energetskog sektora i to zahteva jako posvecÌenost Vlade “, rekao je Brusa.

U ovom forumu visokog nivoa o energetici, lokalne i meÄ‘unarodne institucije predstavili su struÄno znanje u raznim temama.

Projekat  “Repower Kosova” predstavila kljuÄne probleme u energetskom sektoru, istiÄucÌi oblasti dosadašnje podrške USAID-a. Ministarstvo ekonomskog razvoja predstavila strategiju za energiju, dok meke mere WB6 predstavio Sekretarijat Energetske zajednice. O naÄinu liberalizacije energetskog tržišta i moguÄnostima integracije u regionalnom tržištu predstavili Regulatorni Ured za energetiku i operator sistema, prenosa i tržišta (KOSTT).

Deo foruma “energetska strategija i liberalizacija tržišta”, u fokusu bili su i posebne grupe, koji su razmatrali konkretne teme nad izazovima liberalizacije tržišta, kao i aktuelnim i budućim dešavanjima  obnovljivih izvora energije na Kosovu.