ESAN najavljuje milione investicija i preko hiljadu novih radnih mesta

Priština, 05.04.2017 – Poznata turska kompanija u rudarskom sektoru ESAN na inicijativu ministra ekonomskog razvoaj, Blerand Stavileci predstavila je danas pred MeÄ‘uministarske komisije mogucÌnost i njen investicioni plan u Republici Kosovo i drugih institucija koje mogu da utiÄu na te potencijalne investicije.

U svom uvodnom izlaganju, ministar Stavileci rekao da je stupanje na snagu Zakona o strateškim ulaganjima, sektor rudarstva i ostali sektori imaju novi prozor mogucÌnosti za investitore koji žele da ulažu ovde, što stvara više radnih mesta.

Ministar MER-a je kazao da se trenutno istovremeno radi na dva važna zakonodavne inicijative, koje kompletiraju pravni okvir rudarskog sektora, kao što su izmene i dopune Zakona o rudnicima i mineralima i Zakona o industrijskom otpadu od MSPP, što ide ka  stvaranju uslova za investicije u rudarskom sektoru.

Stavileci je ponovio da svaka investicija mora da ispuni tri glavna kriterijuma životne sredine i ekonomskog okruženja.

Sa svoje strane, ministar životne sredine i prostornog planiranja, Ferat Shala je rekao da je kompanija “ESAN” godinama radi u ovim zonama, i tokom ovih godina je postigao merljive rezultate.

On je rekao da je zainteresovan da pronaÄ‘e mogucÌe zakonodavne modalitete da zone od interesa da budu spremne za ulaganje, bilo u modelu strateškog investitora, ili u modelu  drugih investitora, tako da su ova oblasti da budu u funkciji nauke , istraživanja, ali i za razvoj zemlje.

Nakon toga, direktor ESAN-a, Serpil Demirel, predstavljajući profil i planove kompanije za Kosovo,i  rekla je da ako su uspešni rezultati istraživanja rezerve spremni su  da u ovom sektoru investiraju više od 100 miliona.

Ona je rekla da sa dozvolama za istraživanje koje su dobili u našoj zemlji, tražimo olovo i cink, pošto su cene ovih metala na tržištu porasle. “U ESAN, lokalne politike zapošljavanja su nešto gde mi obraÄamo pažnju, i gde god da idemo za ulaganje mi zapošljavamo ljude tu i imamo posebne obrazovne programe za obuku radnika, posebno ukljuÄivanje žena”, rekla je Demirel,.

Direktor istraživanja u ESAN, Ali Can Akpinar predstavljajući aktivnosti kompanije tokom pet godina na Kosovu, on je rekao da su ovde videli potencijal, stoga oni obavili prvi korak je bio istraživanje.

“U 2015. i 2016. godine mi smo bušili oko osam hiljada metara u Bellaqice.
U ovom petogodišnjem periodu mi smo potrošili 5 miliona evra. U sledecÌem koraku mi smo uzeli karte i tu smo videli potencijal za olovo i cink u tri oblasti od interesa kao što su Karaqa i Gumnishte (VuÄitrn) i Bresalc (Gnjilane) “, rekao je Akpinar.

Prema njegovim reÄima, u podruÄju Gumnishta su videli potencijal za olovo, cink i srebro, dok u Bresalc su suoÄeni sa potencijalom za zlato i olovo. Akpinar je dodao da ESAN planira da investira 43 miliona dolara i posvecÌenost od 410 zaposlenih.

Inicijativa za ulaganja u ovim oblastima takoÄ‘e su pozdravili i rukovodioci opština u kojima se nalaze  ova sredstava, kao što su VuÄitrn i Gnjilane.