Poznata kompanija ESAN planira da investira u rudarskom sektoru na Kosovu

Priština, 04.04.2017 – Kosovo je imao strategiju za rudarski sektor i pravne infrastrukture koja reguliše ovu oblast, ali smo želeli da imamo konkretne obaveze i projekte koji cÌe promeniti sliku rudarskog sektora u našoj zemlji, izjavio je ministar ekonomskog razvoja, Blerand Stavileci.

Ove komentare Stavileci je dao na sastanku u organizaciji Privredne komore Kosovo-Turska, gde su studenti Univerziteta Isa Boletini u Mitrovici odnosno u smeru geonauke i metalurgjie gde je turska kompanija ESAN, predstavila mogucÌnosti za investiranje u rudarskom sektoru na Kosovu i stvaranju radnih mesta.

Stavileci, rekao da razmatraju pronalaženje ravnoteže izmeÄ‘u korišcÌenja resursa i zaštite životne sredine, dakle da bi se sve uradilo u rudarskom sektoru moraju da pronaÄ‘u ravnotežu izmeÄ‘u ekonomskih koristi u ekološkim i socijalnim aspektima.

“Projekat u oblasti rudarstva se smatra uspešnim tek kada se stvara ekonomska ravnoteža životne i socijalne sredine”, rekao je Stavileci, dodajucÌi da studenti fakulteta Geonauke  su buducÌi kadrovi, bilo u izradi sektorskih politika, ili da su deo kvalifikovane radne snage koja može da izdrži izazove vremena.

Dalje, ministar MER-a je rekao da je usvajanje Zakona o strateškim investicijama stvara novi prozor za ulaganje u odreÄ‘enim sektorima, u kojima po ovom zakonu su navedene prve oblasti energetike i rudarstva. Dakle, investitori koji su na Kosovu i oni koji su zainteresovani da ulažu, videli su kao dobru priliku da investiraju u rudarskom sektoru.

Sa svoje strane, rektor Univerziteta u Mitrovici “Isa Boljetini” Alush Musaj, rekao je da rudarski sektor na Kosovu se vidi samo kao profesija za muškarce, ali žene su od kljuÄnog znaÄaja za razvoj ovog sektora. “Mislimo da Kosovo ide ka razvoju nudecÌi studentima programe kao što je ova. Ova prilika koja je danas dat, nadam se da će iskoristiti studenti i mislim da cÌe ovi studenti da  rade u buducÌnosti za više razvijeno Kosovo “, rekao je on.

Dok, Serpil Demirel,, direktor ESAN, izjavila je da je ta kompanija zainteresovana za ulaganje u rudarskom sektoru na Kosovu, a od 2011. godine je tu da bi sprovelo istraživanje. “Mi smo ovde da finaliziramo  investicije. Imamo dve dozvole za istraživanja i da cÌemo nastaviti sa istraživanjima u tri drugim oblastima. Mi smo u fazi pred-izvodljivosti i imamo biznis plan za ulaganje “, rekla je Demirel,.

U suprotnom, kompanija ESAN upravlja devet rudnika u Republici Turskoj, a prošle godine je uspeo da izvozi preko 200 miliona dolara mineralnih proizvoda. ESAN je proširio svoje aktivnosti u Italiji, Ukrajini, Kini i Portugalu i na nekoliko kontinenata sveta.

ESAN Kosovo, predstavništvo kompanije u Republici Kosovo je aktivan od 2010. godine i do sada je potrošila preko 1,5 miliona u istraživanju rudarstva na nekoliko lokacija u zemlji.