KOCAF pogodna adresa za frankofonske investitore na Kosovu

Priština, 23.03.2017 – Klub frankofonskih privrednika na Kosovu (KOCAF) cÌe biti odliÄna prilika za promociju i stimuliranje ekonomske saradnje izmeÄ‘u Kosova i frankofonskih zemalja, rećeno je na otvaranju ceremonije pokretanja ovog kluba, gde su prisustvovali najviši rukovodioci institucija Republike Kosovo, Francuska ambasada i poslovne zajednice.

Predsednik Hashim Thaçi izjavio je da je privilegija Kosova da bude  deo frankofonije i uživa mogucÌnosti za produbljivanje saradnje sa svim zemljama Älanicama ovog važnog globalnog foruma. “Kosovo osim što ima  vrlo mlado stanovništvo, Kosovo ima još mnogo resursa koje treba koristiti, i oni zahtevaju struÄnost, ali i mocÌne kompanije za istraživanje tog potencijala. Zato treba da se upoznamo sa potencijalima Kosova i da kosovski privrednici da imaju koristi od iskustva koje svet nudi danas “, rekao je on.

Dok predsednik skupštine Kadri Veseli, rekao je da je pokretanje ovog kluba je dobra vest za našu zemlju i kroz ovaj mehanizam cÌe se istražiti mogucÌnosti saradnje Kosova sa zemljama Älanica frankofonije. “Mi brzim tempom poboljšavamo  bezbednost okruženja za poslovanje u našoj zemlji, radimo i na ubrzanje zakonske procedure, ukidanje ekonomskih barijera i funkcionisanje zakona koji podstiÄu domacÌe i strane preduzetnike  kao i zakoni koji garantuju slobodnu konkurenciju”, rekao je predsednik Skupštine.

Prema reÄima premijera Isa Mustafa, veze koje smo imale  sa frankofonskim zemljama ojaÄaju se i  sa jakim ekonomskim vezama. “Uveravam vas da sadašnja politika i buducÌe ekonomske politike, Vlada i nadležna ministarstva cÌe se vršiti u skladu sa našim zajedniÄkim interesima koji imaju poslovne interese i interese našeg razvoja”, rekao je on. Mustafa je rekao da je Vlada zainteresovana za klub da obavesti frankofonska  preduzecÌa o mogucÌnostima investiranja na Kosovu.

Ministar ekonomskog razvoja, Blerand Stavileci je naglasio da cÌe lansiranje Kluba privrednika frankofonije biti prava adresa  da bi još više imalo investitora u našoj zemlji.

“Ovaj dogaÄ‘aj je važan na dva nivoa, na nivou meÄ‘udržavnih odnosa, gde imamo priliku da odliÄni odnosi koje smo imali u bilateralnom i multilateralnom nivo, vecÌ i zbog toga što možemo imati Äak i bolji ekonomske odnose, kao i intenziviranje odnosa, posebno one izmeÄ‘u poslovnih kosovskih preduzecÌa i frankofonskim zemljama “, rekao je on.

Prema njegovim reÄima, najbolji preferencijalni model pokazuje stvarnu prisustvo investitora iz ovih zemalja, što je veoma dobar imidž za našu zemlju, je MeÄ‘unarodni Aerodrom Priština, jedan od remek dela infrastrukture.

Stavileci, rekao je da investitori iz Švajcarske i Luksumburga, su vodeći sa svojim investicijama, kao država i kao agencija vlade, posebno u sektoru voda i tretman otpadnih voda.

Ministar MER-a, je rekao da sada uoÄi potpisivanja najvecÌeg investicionog ugovora, kao što je izgradnja  elektrane “Kosova e Re”, što je vrlo dobra prilika za frankofone preduzecÌa da budu deo izgradnje ovog remek dela, i naveo kao mogucÌnost obnovljive izvore, energetsku efikasnost, rudarstvo i IKT.

Rogner Forneris, rukovodioc kluba frankofonije je rekao da pod logom KOCAF-ona cÌe preduzeti da promovišu i olakšavaju rad u saradnji izmeÄ‘u Kosova i frankofonim zemljama. On je rekao da je kao prvi prioritet Kosovo koji cÌe biti razmatran od strane kluba frankofonije su; industrija, razvoj vazduha i tla saobracÌaja, finansija, aeronautika, poljoprivreda, struÄno osposobljavanje, agronomija sa meÄ‘unarodnim standardima, upravljanje prirodnim resursima, obnovljive izvore energije, turizma i td.