Stavileci: 2017 rešava problem energije, IKT budućnost naše privrede

Priština, 17.03.2017 – Godina 2017 će biti godina u rešavanju problema energije, dok podmet ovog sektora je Termoelektrana “Kosova e Re”, projekat koji će nam obezbediti redovno snabdevanje električnom energijom, bez koje zemlja gubi 300 miliona evra godišnje, izjavio je ministar ekonomskog razvoja, Blerand Stavileci.

Ove komentare ministar MER, izjavio je danas na javnoj debati, “Otvoreni razgovor” u organizaciji Pokreta Fol, a prisustvovali su studenti, predstavnici sindikata, radnici KEK-a, Trepče i građani.

Ministar Stavileci je ponovio da na kraju ovog meseca biće završena finansijska faza, izražavajući uverenje da će izgradnja, početi sledeće godine. “Prvo ono što smo tražili su pristupačne cene i redovno snabdevanje. “ Mi smo tražili da cena po megavatu ne ide više od 80 evra i tehnologija koja će se koristiti da bude prijateljska prema okolini”, rekao je on.

On je rekao da sa ovom investicijom rešavamo problem snabdevanja energijom i podizanje nivoa ekonomskog razvoja kroz stvaranje novih radnih mesta.

Govoreći o drugim sektorima, Stavileci, rekao je da će budućnost naše privrede če biti informaciona tehnologija. “Mi imamo zajednicu koja ima adresu koja je ICK. Dobra vest je da smo juče imali banku iz Nemačke koji su zainteresovani za ulaganje u ovom sektoru, a to su inovativne ideje “, rekao je on.

Takođe, Stavileci, pomenuo projekat WOW “Žene na delu online, putem kojih dve trećine učesnika su našla posao i dodao da tu treba da se orijentira naša politika, ali i naša mladost.

“Jedina oblast u kojoj imamo pozitivan bilans je oblast usluga. Ove godine smo budžetirali sredstva za IT i jedan od programa koju podržava ovaj budžet je za žene. Glavna oblasti u koje smo orijentisani je energija, rudarstvo i informaciona tehnologija “, rekao je on.

Što se tiče Trepče, Stavileci, rekao je da je zakon stupio na snazi već nekoliko meseci, a sada se očekuje studija izvodljivosti i nakon nje će se graditi strategiju, koja će biti sveobuhvatna, glas radnika Trepče radnika će biti nesporan.

“Mi ćemo biti tu da ispunjavamo uslove radnika i mislim da je neophodno dodatni zakon za poboljšanje uslova rada”, rekao je on.

Ministar Stavileci tokom rasprave razvio otvorenu diskusiju sa učesnicima.