Stavileci: Otvaranje energetskog tržišta povećava sigurnost i uravnotežuje cenu

Priština,17.03.2017 – Budućnost Kosova, ali i drugih država, jeste integrisano tržište energije propraćeno konkretnim radnjama, kako bi države imale dve stvari: sigurnost snabdevanja i pristupaÄnost cena, izjavio je ministar ekonomskog razvoja Blerand Stavileci, na okruglom stolu pod nazivom “Diskusija o liberalizaciji energetskog tržišta” u organizaciji Regulatorne kancelarije za energetiku (RKE).

On je ovom prilikom istakao da je u svetu poznato da se sektor ne može transformisati bez istinske pravne reforme, i dodao je da su naÄinjeni koraci da se shvati liberalizacija tržišta a jedan od glavnih koraka koji je naÄinjen prošle godine jeste transfuzija trećeg paketa energetskih zakona.

“Naravno da proces nije završen, štaviše verujem da ćemo ove godine ovaj proces intenzivirati još više pošto je Kosovo na redu da predsedava Sporazumom o energetskoj zajednici, a danas smo imali sastanak sa predstavnikom Sekretarijata u BeÄu, kako bismo ostavili svoj trag i tokom ovog predsedavanja, u znaÄenju zajedniÄkih ciljeva, a ne samo naših kao države, već i regiona, dakle u integrisanoj evropskoj porodici, kada govorimo o zajedniÄkoj elektroenergetskoj mreži”, rekao je on.

Po njemu, otvaranje tržišta i naÄela liberalizovanog tržišta više od bilo Äega drugog su u funkciji upotpunjavanja ova dva cilja, kao što su sigurnost snabdevanja i pristupaÄnost cena.
Sa druge strane, Theodore Heisler iz USAID-a je istakao da održiv sektor elektriÄne energije i neprekidno snabdevanje predstavljaju privredni rast. “Drugi zakoni sadrže druge odredbe koje dovode do liberalizacije cena energije. TakoÄ‘e, predviÄ‘aju zaštitne mere i održiva domaćinstva. Ovaj proces iziskivaće javne konsultacije. Ono što je cilj pomoći USAID-a jeste da promoviše i podrži propise koji povećavaju usmerenost privrede ka liberalizaciji tržišta”, rekao je on.

Arben Kllokoqi, struÄnjak za elektriÄnu energiju u Sekretarijatu energetske zajednice, rekao je da smatra da će se otvaranjem tržišta, ugovorima o proizvodnji i regulisanju, povećati konkurencija.

“Ovom evolucijom koja povećava broj uÄesnika na tržištu, Vlada i Parlament treba da izrade politike koje će podstaći konkurenciju. Sada kompanije treba da upravljaju tržišnom cenom i rizikom, pošto liberalizacija RKE neće biti izvršena kako bi se upravljalo rizikom. Veoma je važno da uslovi za ulazak na tržište budu konkurentni sa uslovima drugih zemalja”, rekao je on.