WOW se prostire i u opštinama Podujevo i Mitrovica

Priština, 03.16.2017 – Na inicijativu Ministarstva ekonomskog razvoja, četvrta faza projekta “Žene na rad Online (WoW)” prostire se i na opštinama Podujevo i Mitrovica, na severnom i južnom delu. Za tu svrhu, u Podujevu potpisali su danas Memorandum o razumevanju između Ministarstva ekonomskog razvoja (MER), opštine Podujevo i projekta “Unapređenje zapošljavanja mladih (EYE)”.

Zamenik ministra ekonomskpg razvoja (MER) Besa Gashi -Zogaj, prilikom potpisivanja sporazuma rekla je da korisnici projekta WOW su devet opština i da ovaj projekat je takođe koristan za građane Podujeva, posebno za žene ove opštine, koje takođe mogu da rade i od kuće.

“Sada ovaj projekat nije samo pilot projekat, nego projekat, koji s pokazao da vredi ulagati, jer na osnovu rezultata od 150 žena koje su korisnice projekta, 80% od njih sklopili ugovor u nekim zemljama sveta u periodu do 6 meseci, rekla je Zogaj-Gashi.

Ona je dalje dodala, da projekat WOW prvobitno bio usmeren za devojke, ali su smatrali da u ovaj projekat treba uključiti mlade ljude, bez obzira na pol, s obzirom na činjenicu da je stopa nezaposlenosti na Kosovu i dalje visoka, a cilj ovog projekta je da balansira nezaposlenost na osnovu pola.

Dok gradonačelnik Podujeva, Agim Veliu, zahvalio se Ministarstvu ekonomskog razvoja i donatoru švicajcarske EYE na njihovu podršku. “Ovo je Memorandum između MER, Opštini Podujevo i EYE da bi obezbedili zapošljavanje mladih u neophodne veštine koje su potrebne za rad od kuće i verujemo da će uspeti”, rekao je on.

Sa svoje strane, direktor projekta EYE, Timothy Sparkman rekao da videvši stopu nezaposlenosti na Kosovu, inicijativa projekta WOW-a je dobra prilika da se smanji nezaposlenost i stvori mogućnosti da devojke rade online i da će biti od značaja za modernu ekonomiju.

U suprotnom, ovaj projekat je povezan sa prvim stubom programa Vlade koji se odnosi ekonomskom razvoju, rastu zapošljavanja i da je dokazano da je izuzetno uspešan.

Četvrta faza ovog projekta je podržan od strane organizacije “Povećanje zapošljavanja mladih (EYE)”, odnosno od SDC i sprovodi se od strane konzorcijuma Helvetas Swiss InterCoorporation i MDA.