Stavileci: Ekonomia znanja je garant za ekonomski razvoj

Priština 01.26.2017 – Ministar ekonomskog razvoja Blerand Stavileci, održao predavanje studentima koledža Iliria u Prištini, gde je predstavio ulaganja u zemlji u cilju jaÄanja privrede putem informacionih tehnologija i inovacija, jer se Kosovo rangira kao zemlja sa prednošÄ‡u na osnovu kapaciteta mladih.

GovorecÌi o investicijama u konkretnim projektima, Stavileci je istakao infrastrukturne projekte, energiju i informacionu tehnologiju, kao preduslov za održivi ekonomski razvoj.

“NajznaÄajnije investicije su napravljene u infrastrukturi, kao što je drumski, železniÄki i vazdušni. Osim autoputa sa Albanijom na kraju godine se oÄekuje da bude završen autoput i sa Makedonijom “, rekao je ministar Stavileci, dodajucÌi da Internationalni Aerodrom Prištine koncesiran sa modelom javno – privatnog partnerstva, iz godine u godinu povecÌava broj putnika i mnogo bolje usluge.

Prema njegovim reÄima, završetkom ovih projekata Kosovo cÌe imati svoju infrastrukturu, koja je spremna da se integrišu i sa regionom Evrope.

Ministar Stavileci govoreći o informacionim tehnologijama i inovacijama je potvrdio da Kosovo ima potencijal da bude jedan od razvijenih zemalja u vezi sa ovim oblastima.

“Prednosti Kosova sa drugim zemljama su da imamo više od trecÌine stanovništva ispod 18 godina, dve trecÌine ispod 35 godina, a to je velika prednost. Mi se vrlo lako prilagoÄ‘avamo sa promenama u oblasti informacionih tehnologija, i mi smo šampioni u regionu u smislu ovladavanja stranih jezika, što je velika prednost “, rekao je on.

On je dalje dodao da su te konkretne Äinjenice i Kosovo može unapredovati sa digitalnom ekonomijom, ekonomijom znanja i krativnosti.

“Da bi dali vecÌi podsticaj ovoj viziji mi smo usvojili nekoliko strategija koje su budžetirana za dva fonda,Fond za inovaciju, koji cÌe biti u službi raznih preduzecÌa”, rekao je ministar Stavileci.

Što se tiÄe sektora energetike, ministar MER-a je najavio da cÌe uskoro poÄeti najvecÌi projekat u ovom sektoru, elektrane “Kosova e Re”, za koji se oÄekuje da reši problem snabdevanja energijom dok kao strana direktna investicija će dati podsticaj ekonomskom razvoju.