Stavileci: Vlada podržava privatne iniciative za investiranje u OIE

Stavileci je danas dao ove komentare povodom prezentacije projekta za izgradnju proizvodnih kapaciteta 150 megavata solarne izvore energije, projekat kompanije Jaha Group. Prisutnih, pored investitora, bili su i zamenik ambasadora Nemačke na Kosovu, Christina Gehlsen, predstavnika međunarodnih finansijskih institucija kao što su EBRD, KfV, IFC, itd

Ministar MER-a je rekao da je Vlada posvećena da obezbedi redovno snabdevanje električnom energijom, ali uvek uzimajući u obzir društveni uticaj i zaštite životne sredine.

“Mi se baziramo na četiri izvora za proizvodnju energije, vetra, vode, vazduha i biomase. Što se tiče privatnog sektora vidimo da se stvari kreću u pozitivnom smeru kao u slučaju malih hidroelektrana, nemamo nešto iz biomase, ali imamo nešto od resursa vetra, i imamo nekoliko projekata koji su u fazi izrade, takođe neke projekte predložene od strane privatnog sektora “, rekao je Stavileci.

Što se tiče posvećenost Vlade da pomogne investitorima za ulaganje u ovaj sektor, ministar Stavileci rekao je da već radi na uspostavljanju One Stop Shop za obnovljive izvore energije, koja ima za cilj da smanji procedure i eliminisati potencijalne barijere .

Predstavnici Jaha Group istakli da projekat pomaže Kosovu u diversifikaciju izvora u oblast energije kao i povećava sigurnost snabdevanja energijom. Takođe su naglasili da kompanija nakon ulaganja u proizvodnju solarnih panela cilja da sa projektom proizvodnje doprinese u ekonomski razvoj zemlje.