Kosovo i Albanija konkretizuju saradnju u oblasti geologije

Memorandum su potpisali načelnika GZK, Fidaim Sahiti i direktor GZA, Viktor Doda, dok prisutni na ceremoniji bili su zamenik ministra ekonomskog razvoja, Besa Zogaj-Gashi, zamenik ministra za energetiku i industriju, Gëzim Musabelli, ambasador Albanije na Kosovu, Kemal Minxhozi i zvaničnici i stručnjaci iz obe zemlje.

Cilj ovog memoranduma je saradnja na realizaciji naučnih i aplikativnih projekata u skladu sa zakonom i razvojnom strategijom obe zemlje putem: razmene naučnih i aplikativnih iskustva iz geonauke ; Koordinacija delatnosti za opreme sa modernom tehnologijom u intetresu obe institucije; Koordinacija zajedničkih angažiranja regionalnih aktivnosti i šire, kao i pomoć i uzajamnu saradnju za podizanje i obuku ljudskih kapaciteta.

Ovom prilikom, zamenik ministra Besa Zogaj -Gashi je rekla da nakon potpisivanja ovog sporazuma između dve geološke službe, od danas ove dve institucije mogu aplicirati za zajedničke naučno-istraživačke projekte na regionalnom nivou i šire, s obzirom da dve institucije su deo Evrope.

“Obe zemlje, imamo velika podzemna bogatstva , zato ove podatke i ova saradnja je veoma važna imajući vaših profesionalnih podataka, mi bi mogli da privučemo investitore i da nastavimo sa sprovođenjem zajedničkih projekata”, rekla je ona.

Prema Zogaj-Gashi, prioritet MER-a je reformiranje i regulisanje sekundarnog zakonodavstva u geološku oblast, dok razmena iskustava sa Albanijom u ovoj oblasti je važan.

Sa svoje strane, pomoćnik ministra energetike i industrije Albanije, Gëzim Musabelli rekao je da uzajamna saradnja je od izuzetnog značaja i mi već smo jedan u pogledu mineralnih resursa.

“Tokom vremena s obzirom na započetim studijama i onih koji slede u pravcu istraživanja minerala će omogućiti našoj industriji rudarstva sa obe strane granice, u Albaniji i na Kosovu da se razvije i to će izazvati zarade i poboljšati razvoj naših ekonomija “, rekao je on
Dok, Abasador Qemal Minxhozi je istakao važnost intenziviranja ove saradnje, dodajući da nakon jasnih studija možemo pružiti važne investitore. Međutim, prema njegovim rečima, u drugoj fazi treba ukloniti burokraciju i da nemamo kašnjenja i tarife koje stvaraju prepreke u procesu.

U suprotnom, o sadržaju i značaju ovog memoranduma razgovarali su upravitelji dva geoloških službi Kosova i Albanije.