Diskutira se Akcioni plan za učešÄ‡e Kosova na albanskoj berzi energije

Priština, 04.11.2016 – U okviru bilateralne integracije energetskog tržišta Kosova i Albanije, danas u Ministarstvu ekonomskog razvoja održan je sastanak kljuÄnih aktera u ovom sektoru, gde, USAID  RE-Power Project predstavio nacrt uÄešcÌa Kosova u berzi energije Albanije.

Uz ukljuÄivanje Kosova u ABE, zemlja cÌe lakše mocÌi da ispuni obecÌanja preuzete u okviru primene mekih mera prema Sporazuma Energetske zajednice, naše tržište cÌe imati vecÌu efikasnost poslovanja i povecÌanje konkurentnosti, to stvara pristup trecÌim licima u ovom jedinstvenom tržištu i obrnuto, kao i omogucÌavan nove pomocÌne izvore i balansiranje.

Predstavnici državnih institucija, regulatora, operatora energije i predstavnik USAID – Kosovo i USAID -Albanija, raspravljajući o nacrtu uÄešcÌa Kosova u ABE, ocenili da je Kosovo dužna da odredi ONTE, ali troškovi aktivnosti cÌe biti visoka i samotržište cÌe biti nelikvidna.

Dalje, se  navelo da ukljuÄivanje u ABE zahteva da se unapred urade odreÄ‘ene promene u zakonodavstvu, propisi tržišta i licenciranje kao i pravila SEE CAO treba da prihvate ujedinjenje energetskog tržišta. Za ispunjenje tih obaveza je potrebno da se uspostavi upravni odbor sa predstavnicima iz Vlade, RUE i KOSTT.

TakoÄ‘e, na ovom sastanku uÄesnici su se složili da tokom meseca novembra zakazuju zajedniÄki sastanak sa albanskom stranom da bi razgovarali o narednim koracima u procesu zajedniÄkog tržišta.

Inaće, projekat albanske berze energije (ABE) je deo novog modela energetskog tržišta, koji se uklapa sa ciljevima Evropske unije, koji cÌe raditi na modelu svih evropskih berzi.