Vlada partner u unapređivanju reformi sektora voda

Priština, 04.11.2016 – Vlada Kosova je stalni partner u reformirnju i unapreÄ‘enju sektora vode. Do sada za ovaj sektor od 2000.god. obezbeÄ‘eno je 315 miliona evra, ukupne unvesticije, izjavila je zam. Ministra ekonomskog razvoja Besa Zogaj-Gashi, na balkanskoj zajedniÄkoj konferenciji i  izložbi sa temom “Voda i zapošljavanje”, u organizaciji SHUKALB I SHUKOS koja se održava u Tirani.

Ovom prilikom zam. Ministra Zogaj-Gashi, izjavila da, sektor voda već može da se naziva kao historija uspeha koja se odnosi na pokazatelje, koji govore o pokrivanju pijaÄom vodom do 85 odsto.

“Sektor voda je priÄa o uspehu, jer su skoro svi pokazatelji poslovanja kroz godine obeležile rast i poboljšanje usluga, naplate kao i organizaciju preduzeća na regionalnom nivou” rekla je Zogaj Gashi.

Ona je podsetila da Vlada Republike Kosova je takoÄ‘e posvecÌena sprovoÄ‘enju Nacionalne strategije za ekonomski razvoj 2016-2022, u kojem energetika, poljoprivreda, rudarstvo, su prioritetni sektori, ukljuÄujucÌi daljnu posvecÌenost sektoru voda.

“Sada su konsolidovane upravljaÄke strukture svih regionalnih kompanija za vodu i od njih se traži da povecÌaju pokazatelje performanse  i razvoj strategija za ljudske resurse sa kojima  unapreÄ‘uju sektor”  rekla je Zogaj Gashi.

Ona dalje je rekla da vecÌ sada Program vode Dunava, koji se radi sa kosovskim akterima,  prihvata organizaciju i reformu sektora voda na Kosovu, gde procenjuje Kosovo kao najbolji u regionu u pogledu održivosti sektora.