Ministar Stavileci raportira dostignuća i izazove Parlamentarnoj komisiji

Priština, 01.11.2016 – Ministar ekonomskog razvoja raportirao je danas komisiji za ekonomski razvoj,  infrastrukturu, trgovinu i industriju pred kojima je rasklopio dostignucÌa u oblasti energije, rudarstva i drugim oblastima koje pokriva MER.

U ovom sluÄaju ministar Stavileci je informisao Älanove Komisije za usvajanje zakona u energetskom sektoru koji, prema njemu, cÌe otvoriti put sigurnom ekonomskom razvoju.

“Usvojeni su zakoni koji regulišu oblasti energetike, koji cÌe otvoriti put ekonomskom razvoju i stabilizaciji energetskog sektora u celini”, rekao je ministar Stavileci, dodajucÌi da je je vecÌ poÄela aktivnost za donošenje sekondarnog zakonodavstva koji proizilazi iz paketa zakona o energiji.

Ministar Stavileci je rekao da je strategija energije Republike Kosovo 2016-2025, izraÄ‘en, dodajucÌi da je zakljuÄenje projekata u 2016 kao što su javne kampanje za elektriÄnu efikasnost i OIE kao i program podrške – revizija energije u javnim objektima, nastaviće cÌe se i u 2017.

Ovom prilikom, ministar Stavileci izveštavajući o procesu elektrane Kosova e Re je rekao da zbog specifiÄnosti i obimu sporazuma koje treba da se postignu, i pregovorima za završetak prve faze projekta “Poslovno zatvaranje”, intenzivno se nastavilo i sada potpisivanje ovih sporazuma cÌe biti uraÄ‘eno do kraja ove godine. Prvi ekonomije zemlje minstar Stavileci je rekao da se ujedno radi na finalizaciji druge faze projekta “finansijsko zatvaranje”, koji se oÄekuje da se završi u prvom tromeseÄju  2017.

Minstar Stavileci prisutne, je informisao o dostignućima iz oblsti rudarstva spominjući usvajanje Zakona o TrepÄi i usvajanje važnih dokumenata koji regulišu rudarske aktivnosti u celini.

Što se tiÄe sektora informacione tehnologije ministar Stavileci je obavestio Älanove Odbora da je dokument o “Nacionalna strategiju za informacione tehnologije”, vecÌ odobrena, koji sadrži detaljan akcioni plan za period 2016-2018. Dok, program za  digitalnu ekonomiju Kosova KODE  (Kosovo Economy Program) veÄ je poÄela da se sprovodi, koji obuhvata proširenje široko pojasne infrastrukture.