WOW uspešna platforma za zapošljavanje žena u ITK

Priština, 01.11.2016 – Lideri Ministarstva ekonomskog razvoja i Svetske banke su uÄestvovali u raspodeli sertifikata za 99 uÄesnica, koje su uspješno završile obuku pilot projekta WOW (Vomen at Vork Online).

Prisutni ceremoniji bili su ministar ekonomskog razvoja, Blerand Stavileci, zamenik ministra Besa Zogaj-Gashi, predstavnik Svetske banke, Lundim Aliu, zvaniÄnici Odeljenja Post-telekomunikacije i informacione tehnologije i komunikacije Ministarstva ekonomskog razvoja i kompanije Coderstrust.

Ministar Blerand Stavileci tom prilikom visoko ocenio Pilot projekat EOE napomenući da je ovo jedna od najpogodnijih inicijativa u ovom sektoru, cilj koje je  zapošljavanje žena u ITK, koji u isto vreme je u skladu sa namerom da se ovo podruÄje stavi u prioritet.

“VidecÌi kako se razvijaju druge zemlje i društva, mislili smo da pored velikih stvari, da radimo neke projekte koji bi  odveli do razliÄitih opština naše zemlje, tako da one budu direktne korisnice. U konkretnom sluÄaju vi ste pratili ovaj projekat, Äija je realizacija omogucÌila da veliki deo stekne iskustvo i da cÌete mocÌi da  se zaposlite”, rekao je Stavileci.

On je zahvalio Svetsku banku za podršku ovom projektu koji cÌe nastaviti i u buducÌnosti, u okviru zajedniÄkih projekata za sektor ITK.

Zam. Ministra Besa-Zogaj Gashi istakla je da podaci iz projekta su veoma ohrabrujucÌi i daju nam snagu da takav projekat bude podržan u svim opštinama na Kosovu.

“Ovaj projekat pokazuje da naše devojke mogu biti model. Od 100 korisnica koje su bile, sada  57 njih su zaposlene na rad online, koje su kontaktirale  rad u razliÄitim zemljama. Ima sluÄajeva da su uspele da se angažuju do osam ugovora na rad online “, rekla je ona.

Dok, predstavnik Svetske banke, Lundrim Aliu, istiÄucÌi podršku ove institucije, Äestitao MER-u za stalne napore na povecÌanju nivoa zaposlenosti, s obzirom na visok nivo nezaposlenosti u zemlji, s obzirom da su napori da se povecÌa zapošljavanje žena na Kosovu je veoma važan.

U suprotnom, od 99 uÄesnica, prva sertifikovana u okviru pilot projekta ËOË, 51 devojke su iz opštine Lipljan i 48 iz opštine Äakovica. Ovaj projekat osim Prištine cÌe biti uskoro produžen, i u drugim opštinama.