Stavileci: Odeljenje za informacione tehnologije prioritet Vlade

Priština, 31 oktobar 2016 – Vlada Republike Kosova je posvecÌena da posebno tretira sektor informacionih tehnologija, stavljajucÌi ga kao jedan od prioritetnih oblasti, izjavio je ministar ekonomskog razvoja Blerand Stavileci u narednom sastanku Upravnog odbora za implementaciju Strategije Kosova za informacionu tehnologiju.

Pred prisutnima Stavileci se obavezao da će nastaviti  da podržava bezrezervno  sprovoÄ‘enje Strategije Kosova za informacione tehnologije, ujedno zahtevajući i spremnost privatnog sektora, akademije i drugih zainteresovanih strana.

Inaće,  u sastanku obrazložili su aktuelna dešavanja u vezi sa sprovoÄ‘enjem Strategije, ukljuÄujucÌi i modalitete organizovanja Upravnog odbora i uspostavljanje Radne grupe za sprovoÄ‘enje odgovarajucÌih stubova IT strategije.

Od prisutnih Strategija za Informacionu tehnologiju je istaknuta kao jedina opcija, potencijala za ekonomski razvoj i ubrzanje rasta izvoza usluga u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, razvijajući ljudske resurse u skladu sa potrebama stvorenih preduzecÌa koji bi se stvorili u buducÌe u kojoj bi se promoviralo više  oblast IKT.

U suprotnom, Strategija Kosova za informacione tehnologije je proizvod dugog rada i posvecÌenosti svih Älanova radne grupe, koja se sastoji od predstavnika državnih institucija (MER, MTI-KIESA, MAP-ASHI, MONT, itd), udruženje informacione i komunikacione tehnologije Kosova – STIKK, privatni sektor i predstavnika akademije (UP, Universum, UBT, Riinvest, itd).