Stavileci: MER uspešno ispunjavanje obaveza koje proizilaze iz SSP-a

Priština, 31.10.2016 – Ministar ekonomskog razvoja, Blerand Stavileci izveštavao  je danas Odboru za evropske integracije Skupštine Kosova, gde je predstavio dostignucÌa u sprovoÄ‘enju delovanja koje proistiÄu iz Nacionalnog programa za sprovoÄ‘enje SSP u pogledu ekonomskog razvoja i fondova IPA.

Stavileci je rekao da, znajući da je primena SSP ukljućuje zakonske obaveze za Kosovo do uspješne implementacije ovog sporazuma i svih reformi koje se zahtevaju, izraÄ‘en je Nacionalni program za sprovoÄ‘enje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (NPSSSP). I sada je poÄela da se revidira NPSSSP za 2017.god.

On je rekao da u vezi sprovoÄ‘enja Nacionalnog programa za implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, MERna osnovu kuartala kao odgovorna institucija,  izveštavala je u okviru poglavlja o kratkoroÄnim merama.

Ministar MER-a, u ovom sluÄaju zaustavio se posebno u poglavlju 1 acquis-a: Slobodno kretanje robe / zakonske mere; Poglavlje 3 acquis-a: Pravo osnivanja i sloboda pružanja usluga u okviru mera za implementaciju; Poglavlje 3 acquis-a: Pravo osnivanja i sloboda pružanja usluga u okviru mera za implementaciju; Poglavlje 10 acquis-a: Informaciono društvo i mediji / zakonske mere; Poglavlje 10 acquis-a: Informaciono društvo i mediji / mere za sprovoÄ‘enje; Poglavlje 15 acquis-a-: Energija / zakonodavne mere; Poglavlje 15 acquis-a: Energija / sprovode mere i sredstva IPA II.

Ministar je ukazao da su u procesu ispunjavanja svih zakonodavnih mera o oblastima koje pokrova MER, u skladu rokova pozivajucÌi se na strateškim dokumentima i podzakonskim propisima, za ITK, energiju i pružanje usluga.

GovorecÌi o primene mera u energetskom sektoru, koji se odnose na poglavlje 15, Stavileci je rekao da je pripremljen  nacrt energetske strategije 2016. do 2025. godine i sada nastavlja proces finalizacije nacrta na osnovu ulaza javnih rasprava. Dok cÌe se razvijati sprovoÄ‘enje programa energetske strategije 2016-2018 nakon usvajanja od strane Skupštine Republike Kosova energetske strategije 2016-2025.

Što se tiÄe izgradnje i razvoja novih proizvodnik kapciteta elektriÄne energije, ministar je naglasio da komercijalni završetak  je pri kraju, dok se oÄekuje da cÌe izražavanje interesa da se dogodi krajem ove godine. U meÄ‘uvremenu, u smislu finansijskog zatvaranja oÄekuje se tokom 2017. godine On je govorio i o aktivnostima za deaktivizaciju TC Kosovo A:

Što se tiÄe fondova IPA, nakon izrade projekata od strane MER,. Evropska komisija od 2014  podržala Kosovo sa: TehniÄkom pomocÌi za proces dekomisije TC Kosovo A i studije izvodljivosti Kosova B; Podrška za realizaciju trecÌeg paketa energije sa posebnim naglaskom na EE i OIE u iznosu od 2,5 mil. evro; Projekat za rehabilitaciju grejanja u Prištini i Äakovici i projekta izgradnje deponije za opasne otpade u iznosu od 12 miliona evra. Dok IPA 2017 je u fazi identifikacije prioriteta  i predlog projekata.