Zogaj – Gashi, informaciona tehnologija promoter ekonomskog razvoja

Priština, 31.10.2016 – Ministarstvo ekonomskog razvoja odgovoran za stvaranje nacionalne politike za informacionu i komunikacionu tehnologiju, zajedno sa drugim zainteresovanim stranama koje se bave sektorom IKT Äini napore da ova tehnologija bude  promotor daljnjeg razvoja ekonomskih i društvenih procesa na Kosovu, tako je izjavila Besa Zogaj – Gashi, zamenik ministra ekonomskog razvoja na otvaranju godišnje konferencije banaka Kosova na temu; “Digitalne bankarske usluge na Kosovu”, u organizaciji Udruženja banaka na Kosovu.

Ona je dalje navela da bi bankarske usluge bile univerzalne i prostrirane  na celoj teritoriji Kosova, Vlada Kosova, odnosno Ministarstvo ekonomskog razvoja u saradnji sa Svetskom bankom razvijaju jedan sveobuhvatan program za digitalnu ekonomiju na Kosovu ( Kosovo digital economy – KODE).

“Ovaj program cÌe znaÄajno doprineti širenju bankarskih usluga jer cÌe adresirati prostriranje  širokog obima u ruralnim sredinama Kosova gde do sada nije imalo bankarskih usluga, rekla je Zogaj -Gashi.

Dok, u smislu pravnog okvira, zamenik ministra Zogaj – Gashi je obavestila prisutne da tokom sledecÌe godine  MER planira da poÄne proceduru za unapreÄ‘enje zakona koji se bavi elektronskim uslugama i da su u interesu bankarskog sektora, odnosno, cÌe poÄeti sa prenošenjem Uredbe o elektronskim identitetu i pouzdane usluge za elektronske transakcije.

U suprotnom, zamenik ministra Zogaj – Gashi je podsetila prisutne da  izvoz IT usluga ima znaÄajno povecÌanje u poslednje tri godine.

“Uverena sam da cÌe olakšanja biti kreirani od strane Vlade, za preduzecÌa koja cÌe pružati usluge TI izvozno orijentisana i samim tim unapreÄ‘enje usluga koje nudi bankarski sektor cÌe povecÌati interesovanje mladih preduzetnika da se bave TI-om, i razmotriti ovu tehnologiju kao alat za ekonomski rast i razvoj “, rekla je Zogaj – Gashi.

U suprotnom, uÄesnici obelodanili podatke o trenutnom nivou razvoja digitalne bankarskih usluga na Kosovu i mogucÌnosti daljeg razvoja u ovoj oblasti.