Digitalna transformacija privrede promotor održivog razvoja

Priština, 28.10.2016 – Konferencija Informacione tehnologije KOSICT  za pet godina zaredom okupila u Prištini predstavnike tehnologija i poslovnih predstavnika, koji za dva dana cÌe biti u centru pažnje ovaj sektor. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsednika Skupštine Kosova, Kadri Veseli, dok prisustvuju oko 50 govornika i preko hiljadu uÄesnika.

U svom uvodnom govoru, šef Skupštine Kadri Veseli rekao je da informaciona tehnologija ima potencijal da promoviše ekonomski razvoj, koji se povezuje  sa snažnim proširenjem interneta, kod mladih, kao i sa velikom željom koju naši talentovani mladi ljudi žele da se istaknu u ovoj oblasti.

“Ovaj sektor se razvija brzim tempom na meÄ‘unarodnom nivou. Ako bi se trudili više, i mi bi se ukljuÄili   na ovom svetskom tržištu “, rekao je on, dodajucÌi da je razvoj ove oblasti direktno povezan sa ukupnim razvojem zemlje.

On je ponovio obecÌanje, da Protokolarni centar u Grmiji stavi na uslugu informacionoj tehnologiji.

Sa svoje strane, ministar ekonomskog razvoja, Blerand Stavileci rekao da  ono što treba da se uradi, pogledavši ekonomiju i potrebu privatnog sektora i dostupnost ljudskih resursa je najvecÌi kapital, treba da se fokusiraju na digitalnu transformaciju svi sektori privrede, gde glavnu reć ima tehnologija informacije.

Prema njegovim reÄima, ovu digitalnu transformaciju možemo posticÌi, i to je moderan koncept koji se može prilagoditi, jer danas ne može se misliti održivi ekonomski razvoj bez razvoja ovog sektora.

On je rekao da cÌe uskoro poÄeti tzv digitalni park, u oblast IKT, da možemo je staviti na drugi nivo i tako možemo transformisati našu ekonomiju.

Dok Mentor Sahiti – Izvršni direktor Upravnog odbora STIKK je kazao da u proteklih 5 godina KOSICT je nastao i razvijao se  kao najvecÌa regionalna konferencija, Äija je svrha da se bavi i fokusirati na znaÄaj digitalne tehnologije.

On je rekao da, tokom konferencije uÄesnici cÌe imati priliku da se upoznaju sa trendovima na tržištu u ovoj oblasti, kako funkcionira finansiranje Start-UP-a, obrazovanje u ICT i uspostavljanje kontakata izmeÄ‘u uÄesnika tokom dva dana dok traju radovi.