Kosovo preuzima Predsedništvo u okviru Sekretarijata Energetske zajednice za 2017

Priština, 14.10.2016 – U 14. sastanku  Saveta ministara Energetske zajednice koja je održana u Bosani i Hercegovini – Sarajevu, Kosovo preuzela predsedavanje za 2017.

Ministar ekonomskog razvoja, Blerand Stavileci nakon preuzimanja predsedništva iz njegovog kolege iz Bosne i Hercegovine predstavio prioritete koje je Kosovo predložio za narednu godinu, koji cÌe, istovremeno biti jedan od prioriteta ove zajednice.

Prema njegovim reÄima, ovi prioriteti su u skladu sa ugovornim obavezama koje Kosovo ima unutar Energetske zajednice, i na osnovu zakljuÄaka dnevnog reda u Parizu, sa fokusom na razvoj poglavlja održivog razvoja; energetska efikasnost, obnovljivi izvori i okruženje.

TakoÄ‘e, sledecÌe godine cÌemo nastaviti sa procesom reforme u okviru Sporazuma o energetskoj zajednici. Posebna pažnja bicÌe posvecÌena liberalizaciji i integraciji u regionalnom tržištu.

Jedan od veoma važnih rezultata u smislu Kosova u ovom sastanku je jednoglasno odobrenje Aneksa 8 koji svedoÄi o interferiranju Srbije i stvaranju prepreka za funkcionisanje KOSTT, princip koji je suprotno sa ugovornim obavezama prema  Sporazumu Energetske zajednice . Ovo je korak koji dokazuje da Srbija treba da se povuÄe iz interferencije u rad i prihodima KOSTT-a takoÄ‘e potrebno je da se KOSTT  prihvati kao nezavisno regulatorno podruÄje unutar ENTSO-I.

U okviru 14. susreta, Georgija se uÄlanila sa punim pravima u Energetskoj zajednici i to pokazuje da je zajednica jedna od strateških partnera u energetskom sektoru.

Na kraju minisatr Stavileci poželeo da ova godina bude godina uspeha u realizaciji prioriteta. On je takoÄ‘e pozvao svoje kolege da uÄestvuju na sledecÌem sastanku, koji cÌe se održati u Prištini krajem sledecÌe godine.