Tempus adresira potrebe tržišta energije

Zamenik ministra ekonomskog razvoja, Besa Zogaj -Gashi je uÄestvovala u završnoj konferenciji projekta “Tempus”, koji je održan danas u Tirani, koju finansira EU i vodi Univerzitet POLIS, gde je bila deo panela i gde su razgovarali o projektu ” razvoj i prilagoÄ‘avanje struÄnih programa o energetskoj efikasnosti na zapadnom Balkanu “.

Zam.minstra Zogaj-Gashi je tom prilikom rekla da prioritet Vlada Republike Kosovo je novi model razvoja, na kome obrazovanje je glavni stub održivog i dugoroÄnog razvoja i ne sluÄajno ova oblast je prvi stub Nacionalne strategije za razvoj 2016-2021, odnosno obrazovanje koje odgovara zahtevima tržišta rada.

Zaustavljajući se u projekat “Tempus”, zam. ministra je rekla da je ovo dobra prilika da se pripreme kadrovi u skladu sa zahtevima tržišta. “Ono šta ste vi uradili kroz projekat” Tempus “, je upravo otvaranje novog puta, što daje mladim ljudima ne samo mogucÌnost teorijske nastave nego i praktiÄne, kroz laboratorije, stažiranje u preduzecÌa, profilisirajući nove radnike “, rekla je ona.

Prema Zogaj-Gashi, izbor energetske efikasnosti kao program za  mlade studente na Kosovu znaÄi rešavanje potreba tržišta na Kosovu i u potpunosti je u skladu sa prioritetom Vlade kao jedan od prioritetnih sektora.

Zam. ministra MER, rekla je da je Kosovo ostvarilo napredak u oblasti EE, što je veoma važno ne samo da zadovolji nacionalne ciljeve  EE, gde zemlja cilja ka postizanju kvote od 9% do 2018 ali i za zaštitu i upravljanje prirodnim resursima i smanjenje gasova staklene bašte.

U suprotnom, projekat “Razvoj i adaptacija struÄnog programa energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu”, okupio evropske i regionalne  partnere, koji su razgovarali o znaÄaju ovog projekta u fokusiranju i intenziviranju struÄnih obuka na Kosovu, Albaniji i Crnoj Gori.