Parlamentarni odbor predlaže Skupštini donošenje zakona o Trepči

Priština, 06.10.2016 – Funkcionalni Odbor za ekonomski razvoj, infrastrukturu, trgovinu i industriju, danas, u naÄelu pregledao Predlog zakona Br. L-120 o TrepÄi i preporuÄila Skupštini Kosova da izbegne Poslovnik o radu Skupštine i prvo razmatranje  nacrta zakona. L-120 za TrepÄu uradi na plenarnoj sednici od 07.10.2016 preporuÄujući njegovo odobrenje u naÄelu.

Za ovu preporuku, osim Älanova koalicije vlade u ovom odboru, glasali su i predstavnici opozicionih stranaka, osim samoopredeljenja. Dok, protiv je bio  pripadnik Srpske liste.

Ministar Stavileci predstavljajući Predlog zakona pred Komisijom je rekao da nakon više konsultacija, priliÄno velikog i intezivnog rada postignuto je da se uradi nacrt zakon koji ima za cilj da TrepÄi otvori put da se obezbedi pravi razvojni status.

“ZnajucÌi da TrepÄa ne može biti kao druga preduzecÌa, mislili smo da ovo preduzecÌe ima karakter korporacije, koja cÌe biti regulisan principima dobre uprave korporacije”, rekao je on, dodajucÌi da dva osnovna principa na kojima se zasnivaju su odredbe Ustava Republike Kosova i Zakon o rudnicima i mineralima, u kojem se navodi da mineralni resursi su vlasništvo Kosova.

Prema njegovim reÄima, pronaÄ‘ena je prihvatljiva  varijanta za vecÌinu stranaka, pogodna formula, koja daje stabilnost TrepÄi i i otvara put njegove razvojne perspektive.

Komisija je utvrdila da je ovaj zakon od posebnog znaÄaja, jer definiše vlasništvo, otvara perspektivu razvoja, odreÄ‘uje aspekte organizacione i korporativnog upravljanja.

Dalje, Komisija  je istakla da je Nacrt zakona obezbedio optimalno rešenje za javni interes, interes radnika i rudarskih zajednica i takoÄ‘e otvara mogucÌnost pretvaranja TrepÄe na atraktivnu kompaniju  za investitore iz reda akcionara i privatnog sektora.

Zbog toga, Komisija preporuÄuje Skupštini da izbegava  Pravilnik Skupštine, i prvo razmatranje Nacrta zakona. L-120 za TrepÄu da se uradi na plenarnoj sednici datuma 07.10.2016.