Kosovo poznava se sa evropskim iskustvom za razvoj OIE –a

Priština, 09.09.2016 – Međuagencijska Radna grupa Republike Kosovo za osnivanje One-Stop Shop, o obnovljivim izvorima energije (OIE), uz vodstvo zamenika ministra Ministarstva ekonomskog razvoja, Besa Zogaj – Gashi i uz  podršku projekta Repower- Kosovo USAID-a, sproveli su  studijsku posetu u Danskoj i Belgiji da bi se upoznali sa najboljim evropskim praksama sprovedenim u procesima razvoja projekata OIE.

U okviru ove posete , delegacija sa Kosova je održala odvojene sastanke sa visokim zvaničnicima zaduženim za licenciranje procesa projekta OIE u Vladi Škotske , u Udruženju Danske energije vetra, Evropske federacije obnovljivih izvora energije i regionalne agencije Walonije  , koja ima ekvivalentan  mandat sa jednim od One –Stop Shop-a.

Iz tih razgovora je rezultiralo značajna razmena iskustava, što će pomoći da se ubrza proces razvoja projekata i unapređenja transparentnosti u energetskom sektoru.

Ministarstvo ekonomskog razvoja je posvećena da zadovolji obavezujući cilj od 25 % bruto finalne potrošnje iz OIE do 2020. godine Poboljšanje uslova za razvoj ovih projekata smatra se da bude  ključni faktor u postizanju cilja OIE, poboljšavajući  sigurnost snabdijevanja i uslove životne sredine iz proizvodnje čiste energije.