SAD snažno podržava modernizaciju energetskog sektora na Kosovu

Priština, 08.09.2016 – Ministar ekonomskog razvoja , Blerand Stavileci , u pratnji zamenika / pomoćnika američkog državnog sekretara za energetiku i prirodne resurse SAD, Mery Warlick, posetili su danas Kosovsku energetsku korporacijuje (KEK ) , gde je ova druga potvrdila američku podršku za energetski sektor na Kosovu.

Stavileci je rekao da je poseta KEK-u sa američkom zvaničnicom ima za cilj da izgledaju iz blizine  kako se radi, koji su aktuelni izazovi sa kojima se suočavaju rukovodioci ove kompanije , kao i buduće izazove.

“Mi takođe smo u stalnom procesu implementacije projekta TC Kosova e Re. Do sada smo preduzeli brojne korake u pravcu finalizacije nekih od ključnih pitanja koja nam omogućavaju da dođu do faze izgradnje TC i veruju da u narednim nedeljama će biti novi razvoji , dakle proćićemo na sledeću fazu “, rekao je on.

Stavileci je rekao da na ovom putu od samog početka su bili zajedno sa partnerima koji podržavaju našu zemlju, posebno u oblastima vezanim za ekonomski razvoj, koji kao preduslov ima stabilno snabdevanje električnom energijom.

“Mi kao vlada stigli smo do  tako reći kritičnog trenutka za budućnost i stabilnost energetskog sektora, koji se odnosi na ekonomski razvoj. Odlučili smo da realizujemo neke  projekte koje su ranije započete. Takođe mi pripremamo Energetsku strategiju 2016-2025 gde čemo adresirati sve probleme sa kojima se suočava energetski sektor jer nema stabilne ekonomije bez stabilne energije “, rekao je ministar  MER –a.

Dok, zam./ pomoćnika državnog sekretara za energetiku i prirodne resurse, Mery Warlick je rekla da SAD veruju da bezbednost snabdevanja energijom je od suštinskog značaja za ekonomski rast i ohrabruju Kosovo da modernizuje svoj energetski sektor.

Ona je rekla da sam američki potpredsednik na nedavnoj poseti Kosovu je istakao činjenicu da je jačanje sigurnosti snabdevanja energijom kroz TC Kosova e Re će osigurati održivu energiju Kosova, odnosno ekonomski razvoj.

“Ova nova TC dizajniran od strane američke kompanije Contour Global očekuje da se smanji zagađenje i da će doneti značajne prednosti za građane “, rekao je Worlick.

Prema njenim rečima, SAD snažno podržava sve napore u cilju povećanja energetske sigurnosti, razvoj čistih energetskih resursa i otvaranje mogućnosti za ekonomski razvoj.

Nakon posete KEK, Stavileci i Worlick posetili su i fabriku za proizvodnju solarnih panela J.v.G – Jaha Energy u Kosovu Polju.