IKT osovina sveukupnog ekonomskog razvoja

Priština, 30.08.2016 – Niti jedan privredni sektor se ne može zamisliti odvojen od IKT, pošto ovaj sektor postaje osovina vizija razvoja kompanija, ne samo u ovom sektoru već i u oblastima kao što su energija, poljoprivreda, trgovina, zdravstvo itd., izjavio je ministar za ekonomski razvoj, Blerand Stavileci.

Ove komentare, Stavileci je izneo tokom zajedničke konferencije za medije sa rukovodiocima kompanije Gjirafa Inc, kojom prilikom je predstavljen projekat kompanije GjirafaPikBiz, koja ima za cilj digitalizaciju čitavog Kosova, sa posebnim naglaskom na biznise.

Čelnici MER-a su visoko ocenili ovaj projekat, koji je došao na inicijativu privatnog sektora, kako bi se dala nova mogućnost za razvoj biznisa, što bi ujedno pomoglo i sveukupnom ekonomskom razvoju, futuristički projekat koji je vidan gotovo u svim zemljama Evrope, a nedostajao je Kosovu.

Stavileci je izneo da je MER pokušao da uporedo sa projektima koji će imati izuzetan uticaj na ekonomski razvoj zemlje, da poseban i zaslužan prostor i oblasti IKT.

“Mi smo usvojili strategiju i u toku je priprema novih programa, koji će podržati biznise IT kako bi oni razvijali i doprineli sveukupnom ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mesta“, naveo je on, čestitajući kompaniji Gjirafa na ovom projektu.

Mërgim Cahani iz Gjirafa Inc, je izjavio da se oseća presrećnim što je njihova kompanija razvija digitalizaciju Kosova za sve vrste biznisa, kao malih tako i onih velikih.

“Usluge koje mi nudimo na Kosovu, ali i u Albaniji i Makedoniji su usluge koje direktno konkurišu svetskim gigantima koji su procenjeni na multi milijarde. Ovaj proizvod sa pogledom od 360 stepeni, predstavlja ekvivalent onoga što pruža Google raznim svetskim gradovima, naveo je on.

Cahani je naveo je prosečna starost programera i inženjera koji razvijaju ovu platformu 22 godine, i da to dokazuje da mi možemo biti konkurentni na globalnom tržištu.

Šef Odeljenja za biznise “Gjirafa Inc” Debatik Hoxha, je naveo da kompanija ima za cilj razvoj svih biznisa koji posluju na Kosovu, izlagajući ih na masivno tržište, dok putem ove aplikacije korisnici mogu lakše da nađu podatke o biznisima i uslugama koje oni pružaju.

Proizvod “GjirafaPikBiz”, sadrži sve podatke, usluge i lokaciju biznisa prikazujući ih na mapi sa pogledom od 360 stepeni.