Stavileci: Dugoroćna energetska strategija spremna

Priština, 07.07.2016 – Deseto godišnja strategija energije će biti spremna do kraja ovog meseca , najavio je danas ministar ekonomskog razvoja , Blerand Stavileci , i rekao da to obuhvata sedam alternative za snabdijevanje električnom energijom , ali uvek imajući u vidu nisku cenu tarife, odnosno cene za potrošače.

Ove komentare dao je  Stavileci danas tokom rasprave u okruglom stolu na temu energetska vizija Kosova 2040 u organizaciji KFOS-a i Riinvest-a , gde je izjavio da  mozaik energetskog miksa naše zemlje ima sedam velikih dela i sedam kriterijuma.

” Imamo Kosova e Re , Kosovo B , Kosovo A , efikasnost , obnovljive izvore,  interkonekcije i meke mere , tako da ova sedmica nema alternativu “, rekao je Stavileci , dodajući da su promene u toku tako da i čovek i država , i društvo moraju da se prilagode ovim promenama balansirajući interese.

Ministar Stavileci, učesnicima je rekao da poseban značaj i prioritet Vlade je izdržljivost  računa građana Kosova i u tom kontekstu , on je rekao da Vlada bira najbolji načina za život građana zemlje.

” Pre potpisivanja Sporazuma  za TE” Kosova e Re ” , napravili smo 11 izuzetaka , koje smo definisali kao crvene linije i od tih  smo odvojili tri glavna ; sigurnost snabdevanja , pristupačnost cena i kriterijumi zaštite životne sredine ” , rekao je ministar Stavileci , dodajući da nakon toga alternative su  postavljene na osnovu tih tri kriterijuma.

Ministar MER-a je naveo da, u Parizu premijeri Kosova i Albanije su usvojili dva dokumenta relevantna za sektor , jedan  je “ Sustainable Charter” ” u vezi sa energijom koji navodi da među ciljevima koje trebamo imati i stvari koje treba da radimo su;  spajanje tržišta sa najmanje jednom zemljom u regionu , stvaranje Energetske berze, gde će, u oktobru biti prezentacija berze Albanije u kojoj Kosovo je saosnivač.

S druge strane Luan Shllaku iz KFOS-a, rekao je da Kosovo ima veliku potrebu za dugoročnu energetsku strategiju za najmanje 40 godina da bi  imao razvoj u ovom sektoru . Shllaku , takođe je insistirao da se Vlada usmeri ka  Dukađinu u vađenju lignita , tako da Obilić ne  bude jedino mesto iz koje se vadi lignit.

Dok , šef sekcije za saradnju u Evropskoj komisiji , Libor Chlad rekao je da je važno da Kosovo ima kredibilnu strategiju sa dugoročnom vizijom, koji bez sumnje će naći podršku Evropske komisije.

S druge strane direktor za istraživanje u Institutu Riinvest , Alban Hashani izjavio je da Kosovo ima probleme sa rastom ekonomije , koja prema njemu ne može da se uradi bez poboljšanja konkurentnosti, a konkurentnost ne može da se uradi bez poboljšanja  energetskog sektora.