Stavileci: IKT, sektor koji nam omogućava da budemo deo globalnog tržišta

Priština, 01.07.2016 – Informacione tehnologije je jedini sektor koji može prekoračiti orbitu razvoja  tradicionalnih sektora , tako da ulaganja u ljudske resurse u oblasti IT će uticati na ekonomski razvoj , a to je otvaranje novih radnih mesta , rekao je ministar ekonomskog  razvoja, Blerand Stavileci.

Ove kometare dao je ministar MER -a, na otvaranju visoke stručne škole – Cacttus Education , kojem su prisustvovali predstavnici obrazovnih institucija i sektora IKT , gde se procenjuje da će ova škola studentima pružiti obrazovanje i stručnosti svetske klase u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

Ministar Stavileci rekao da je pored preduzetničkog potencijala koji postoji , ideja , kreativnosti , mašte i inventivnosti koja imaju mladi u zemlji , obrazovanje je jedan segment koji u ovoj oblasti predstavlja konkurentnu prednost u odnosu na druge sektore.

On je najavio svoju podršku za IT , tvrdeći da je ova oblast sada na dnevnom redu vlade, koji se smatra jednim od prioritetnih sektora.

Stavileci je rekao da otvaranje stručne škole je korak od velikog značaja jer oblasti IT  su deo globalnog ekonomskog tržišta , što je trend koji je već priključen na mnogim mladim ljudima naše zemlje.

Dok, ministar obrazovanja , nauke i tehnologije , Arsim Bajrami , rekao je da model ove škole omogućava u početku naprednu i praktičnu edukaciju izgrađujući nadležnost i  veštine za studente i obrazovanje u celini koji se odnose na ekonomski razvoj i pružanje zapošljavanja.

S druge strane, ministar rada i socijalnog staranja Arban Abrashi dodao je da IT profili su profili koji odgovaraju tržištu rada . Prema njegovim rečima , mladi ljudi koji su obučeni u oblasti IT imaju poteškoće u zapošljavanju.

Driton Hapçiu Predsednik Upravnog odbora ” Cactttus Education”, rekao je da će ova dvo godišnja škola  fokusirati na praktične aspekte , popunjavajući i u teoriju ovo polje . On je rekao da u stručnim predmetima koje ima stručna škola predviđa realizaciju realnih projekata kako bi studenti bili spremni za rad na kraju programa.

U suprotnom , u okviru Cacttus Education će se ponuditi sertifikovani programi međunarodno priznatih partnera : Cisco Networking Academi , Microsoft Partner for Learning Solutions i drugih.