Stavileci: Vlada predana u jačanju mineralnog sektora

Priština, 29.06.2016. godine – Ministarstvo za ekonomski razvoj, u nizu aktivnosti na realizaciji ciljeva Vlade, predano je razvoju i jačanju mineralnog sektora, ceneći i ocenjujući isti najvažnijim stubom za održiv razvoj zemlje, izjavio je Blerand Stavileci, ministar za ekonomski razvoj, na okruglom stolu na temu: „Ocena opasnosti od korupcije u industriji iskopavanja: Nalazi i preporuke“, u organizaciji UNDP-a.

Ovom prilikom je ministar Stavileci rekao da je Vlada u procesu stvaranja „one-stop-shop“, što predstavlja korak ka poboljšanju poslovnog ambijenta za investicije, ali da ove investicije uvek moraju imati još jednu prednost, a to trebaju biti socijalna i ambijentalna dimenzija.

Ministar Stavileci je naglasio da je Odeljenje za minerale u okviru Ministarstva za ekonomski razvoj angažovano na izradi razvojnih politika i strategija za mineralni sektor kako bi mineralni resursi bili korišćeni prema standardima, a imajući u vidu socijalna i ambijentalna pitanja, izradu funkcionalnog zakonskog okvira za olakšanje operativnih procedura mineralnog sektora, povećanje investicija u ovom sektoru i u punu transparentnost i odgovornost.

Ministar Stavileci je naveo da je takođe cilj Vlade Kosova učlanjenje u ITII (Inicijativa za transparentnost iskopavajućih industrija), dodajući da će ovo učlanjenje uticati na mineralni sektor na Kosovu.

Sadruge strane, Alessandra Roccasalvo, zamenica stalnog predstavnika UNDP-a, izrazila je njenu podršku za kosovske institucije kako bi privreda Kosova zabeležila rast.

„Želimo da pomognemo ministarstvima da uspostave zakonodavstvo na terenu i sprovodimo odgovarajuća uređenja kako bi obezbedili da šta god bude učinjeno na Kosovu od toga imaju korist kosovska privreda i javnost“, rekla je Roccasalvo.

Dok je Patrick Etienne, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju na Kosovu, potvrdio podršku Švajcarske u naporima Kosova u borbi protiv korupcije. „Mi podržavamo napore protiv korupcije na Kosovu i zajedno sa UNDP-om doprinosimo u ovom programu“, rekao je Etienne.

Inače Izveštaj UNDP-a iznosi o merama koje treba preduzeti za odgovaranje na stavke koje su u najvećoj opasnosti od korupcije.